Volg ons via
 
 
 

Wassen en drogen

Geen samenvatting aanwezig bij conversie.

Trommels vol
Een gemiddeld Nederlands huishouden verbruikt jaarlijks 3402 kWh elektriciteit, waarvan er 709 kWh gaat naar wassen en drogen, waarbij de wasdroger de grootste verbruiker is. Verstandig dus om slim om te gaan met je wasgoed. Was bijvoorbeeld alleen met een volle trommel, was niet heter dan 40 graden en droog op zonnige dagen de was buiten.

40 graden is zat
Was voortaan alleen nog maar op hoogstens 40 graden. Je was wordt ook op die temperatuur prima schoon met de huidige moderne wasmiddelen. Wassen op 60 graden kost 2 keer meer energie en op 90 graden 3 keer meer energie dan een wasbeurt op 40 graden.

Vol?
Was zoveel mogelijk met een volle trommel. Dat scheelt niet alleen energie, maar ook water en zo veel kosten. Wassen met een half lege trommel kost net zoveel water en energie als wassen met een volle trommel. Dus eigenlijk is het twee keer zo duur! En je was wordt echt net zo schoon.

Was in de droger
Centrifugeer je was zoveel mogelijk voordat je het in de droger doet. Dat scheelt veel energie als de was in de droger gaat. Bij zonnig weer kun je de was best buiten drogen. Hetzelfde resultaat gratis en ook nog eens gratis! Weet namelijk wel dat een droger jaarlijks ongeveer € 130 in gebruik kost.

Zuinige A
Zorg er overigens voor dat de droger in een warme ruimte staat, dat scheelt iets aan energie. En als je toe bent aan een nieuwe droger, kies dan voor een exemplaar met een A-label. Ze zijn dan wel duurder in aanschaf, maar dat verdien je in ongeveer 7 jaar weer terug door de besparing op je stroomkosten. Een droogbeurt met een zuinige A-droger kost namelijk € 0,33, een droogbeurt in een goedkope droger kost € 0,80.

Oeps!
Tip: raadpleeg bij vreselijke vlekken de vlekkengids! Voor elke hardnekkige vlek is namelijk wel een middeltje voor handen.

Meer tips
Spaar ook met het doen van je huishouden het milieu. Je kunt met slimme trucs vervuiling en verspilling tegengaan. Doe mee en volg het Energiedieet.

Meer info: www.groener.nl

Bron: Groener.nl

Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 1863
Categorie: 
Wonen & Tuinieren
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
wasmachine, wasdroger, wasgoed, wassen