Volg ons via
 
 
 

Een rondje paddestoelen

Een rondje paddestoelen | Heksenkring

Soms valt het je ineens op dat er in het bos een ’ rondje’ paddestoelen staat. Hoe ontstaat zo’n heksenkring? De zwamvlok die onder de grond alle kanten uit groeit gebruikt veel voedingsstoffen uit de bodem. Op den duur raakt de bodem daardoor uitgeput en sterft in het midden af. Langs de rand van de zwamvlok is wel leven en daar komen dan ook netjes in het rond, de paddestoelen tevoorschijn.

Voordat in 1807 door Wollaston werd vastgesteld dat heksenkringen door schimmels worden veroorzaakt, waren er vele verschillende verklaringen in omloop. Ze zouden veroorzaakt worden door bovennatuurlijke wezens, heksen, mollen, parende slakken of bliksem. De heksenkring heeft een geheimzinnig karakter door zijn ronde vorm en vaak plotselinge (in één nacht) verschijnen.

De Nederlandse naam is afgeleid uit de gedachte dat heksen op die plek gedanst zouden hebben.

De Engelse naam (fairy ring) baseert zich op een rondedans van elfjes. Algemeen werd gedacht dat het betreden van de kring gevaarlijk was, het zou ziekten kunnen veroorzaken.


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 1842
Categorie: 
Wonen & Tuinieren
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
paddestoelen, paddenstoelen, heksenkring, paddestoelen zoeken