Volg ons via
 
 
 

De Egel

Geef een egel nooit geen melk, hij krijgt dan last van diarree.

De egel is één van de zoogdieren die al het langst op onze aarde voorkomen. Meestal zul je een egel overdag niet snel tegenkomen want het is een nachtdier. Een egel kan niet zo goed zien maar des te beter horen en ruiken. Een beetje flinke egel kan wel tot meer dan 1000 gram wegen en is bekleed met zo’n 6000 stekels op zijn rug.

Een egel leeft altijd in zijn eentje. In de paartijd, zo tussen juni en september, zijn ze even bij elkaar maar daarna gaat ieder weer zijn eigen weg. Wanneer de jongen éénmaal zijn geboren en zo rond de zeven week oud vindt ook moeder het welletjes en zij verlaat dan ook de jongen.

Egels houden een winterslaap hoewel je ze soms dan toch nog wel een keer kunt zien. Dan is de rust verstoord en zal hij even tevoorschijn komen. Je kunt de egel goed helpen door in de tuin op een beschut plekje een mooi slaapplaatsje voor hem te maken met tuinafval, takken en bladeren. Niet denken, ik zorg dat hij lekker droog zit en plastic gaan gebruiken want dan komt er niet voldoende ventilatie binnen. Wel kun je er schuin een plank of iets dergelijks overheen leggen.

Ga een egel ook niet voeren want zijn darmen moeten tijdens de winterslaap leeg zijn. Geef een egel nooit geen melk. Hij krijgt dan last van diarree en kan er zelfs aan dood gaan. Zijn voedsel; bestaat uit onder meer uit insecten, slakken en wormen. Egels zijn beschermd en mag je dus niet vangen.

Heb je een gewonde egel gevonden en je wilt er mee naar de dierenarts onthoud dan even de plek waar je hem vond. Het beste kun je hem daarna, ook weer op dezelfde plek terugzetten.Hij weet dan nog precies de weg waar hij zijn voedsel en slaapplaats kan terug vinden.

Na de winterslaap, zo begin mei, komen ze weer tevoorschijn en zien we ze weer door onze tuin scharrelen. Denk eraan als je gif strooit in de tuin tegen slakken en muizen of andere soorten bestrijdingsmiddelen gebruikt, dat wanneer de egel een insect of muis opeet, die gif heeft gehad, ook de egel hieraan zal doodgaan. Gebruik dus als het even niet nodig is, geen gif in de tuin.


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 1971
Categorie: 
Dieren
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
egels, winterslaap, egels eten, egels opvang, egel spreekbeurt