Volg ons via
 
 
 

Carnaval start op elfde van de elfde

Elfde van de elfde | Alle liefhebbers van carnaval staan weer klaar

Het carnavalsseizoen, start weer op 11 november (de elfde van de elfde) om 11:11 uur.

In Nederland wordt deze start van het seizoen in iedere Carnavalvierende stad of dorp met een zekere ceremonie gevierd. Bij veel carnavalsvierders gaan alle bellen weer rinkelen, het is de tijd dat de carnavalsbesturen bij elkaar komen om te beraadslagen wat er zoal gedaan wordt in de maand februari volgend op november.

Het is overigens ook de sterfdag van St. Martinus, beter bekend als Sint Maarten. Vooral kinderen houden de naam van St. Maarten hoog door rond 11 november langs de deur te gaan, een kaars te dragen binnen een uitgeholde kalebas, een liedje te zingen en dan in ruil daarvoor, iets terug te ontvangen, vaak in de vorm van snoepgoed.

Het getal elf heeft een speciale betekenis in het carnavalsgebeuren. Op de elfde van de elfde maand benoemen carnavalsverenigingen een Raad van Elf en kiezen zij een nieuwe Prins Carnaval. Sommigen stellen dat de elfde van de elfde maand een wezenlijke datum is omdat deze precies 40 dagen voor Kerstmis valt. Volgens anderen is het getal elf afgeleid van het Oudgermaanse alf, een lucht- of watergeest.

Het begrip alfsch, dat al uit de middeleeuwen stamt, betekent zot of dwaas. Alfen is schertsen, iemand beetnemen. Tonpraters hebben een volledig nieuw arsenaal aan grappig materiaal en de dansmarietjes zijn na maanden training zo soepel dat de beentjes hoger de lucht in gaan dan ooit te voren.


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 968
Categorie: 
Overig
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
11e van de 11e betekenis, carnaval 2018, carnaval datum