Volg ons via
 
 
 

Viering van Sint Maarten

Sint Maarten | Traditioneel een lampionnenoptocht, liedjes zingen en snoep of fruit voor de kinderen

De naamdag van Sint Maarten wordt in ons land en in Vlaanderen meestal gevierd op de avond voor de 11e november. Dit omdat 11 november de startdata is van het carnavalsseizoen. Veel kinderen maken zich op voor de jaarlijkse lampionnenoptocht. Wie het helemaal goed wil doen maakt zelf een lampion van een voederbiet en plaatst daar een kaarsje in. Met de lampion in de hand gaan kinderen langs de deuren om een liedje te zingen en als beloning wordt dan iets snoep, geld of fruit buitgemaakt.

De Sint Maarten viering in Nederlands Limburg begint meestal in de kerk waar de kinderen het verhaal van Sint Maarten wordt verteld. Na afloop gaat men, met lampions, in een lange stoet naar een groot vuur, genaamd de troshoop. Het verhaal dat men eerder te horen kreeg ging onder meer over een 'arme man', bij de troshoop kan de man zich opwarmen, zo gaat het verhaal. De viering wordt afgesloten met een oliebol als traktatie.

Daar er inmiddels ook veel kinderen vanuit andere regio,s in Nederlands Limburg zijn komen wonen, neemt men hier de traditie een beetje over om ook met lampions langs de deur te gaan om een liedje te zingen met een beloning als gevolg.

Een wel zeer bekend liedje voor de Sint-Maarten viering is:

  • Sint-Maarten, Sint-Maarten
    de koeien hebben staarten...
    de meisjes hebben rokjes aan
    daar komt Sint-Maarten aan

Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 1066
Categorie: 
Overig
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
sint maarten liedjes, sint maarten, sint maarten heilige, wie was sint maarten