Volg ons via
 
 
 

Wie was Evita?

Geen samenvatting aanwezig bij conversie.

Wie was Evita? Evita is de naam die men in Argentinie liefkozend aan Eva Peron heeft gegeven. Eva Peron, voordat ze met Juan Domingo Peron trouwde heette ze Maria Eva Duarte, was een bijzondere vrouw, een legende. Ze was een vrouw van het volk, van de gewone Argentijnen. Ze kwam uit het dorp Los Toldos en groeide op in Junin. Al op de leeftijd van 14 wist ze dat ze actrice wilde worden en ging daarom naar Buenos Aires. Haar enorme inzet bracht haar ver ondanks haar gemiddelde kwaliteiten. Uiteindelijk kreeg ze een eigen radioprogramma en kreeg daardoor bekendheid in het land. Ze ging om met mensen uit de hoogste kringen. Zo leerde ze in 1943 de ambitieuze kolonel Juan Peron kennen, die toen snel naam maakte als minister van Oorlog en Arbeid tijdens de junta. Peron was de man die een aantal arbeidshervormingen doorvoerde, zoals een sociaal zekerheidsstelsel, hogere lonen en betere arbeidsomstandigheden met betaalde vakanties. Peron was op dat moment behoorlijk populair aan het worden en zijn macht was groot bij de vakbonden.

Bruiloft
Ze trouwden op 21 oktober 1945, Evita was toen slechts 26 en Peron was 48 jaar. Eva Peron werd de steun en toeverlaat van Peron. Ze stal de harten van het Argentijnse volk met haar stralende verschijning en openhartig optreden. Zelf zat ze ook niet stil. Ze richtte haar eigen Fundacion Ayuda Social Eva Peron. Alle arbeiders met het loon van twee werkdagen droegen hieraan bij. Met deze Fundacion probeerde ze de positie van het gewone volk te verbeteren. Tijdens haar "bewind" werd er van alles gebouwd; ziekenhuizen, kindertehuizen, opvangtehuizen voor alleenstaande moeders, bejaardentehuizen, scholen, vakantiedorpen en attractieparken. De kroonn op haar werk was wel de Republica de los Ninos, een soort kinderstad met een theater, groot park, dierentuin en speeltuinen.

Ziekte
Haar man Juan Peron maakte haar in 1951 kandidaat vice-president voor de verkiezingen. De natie dompelde in diepe rouw, toen bekend werd dat ze dodelijk ziek was. Ze bleef doorwerken totdat ze stierf. Ze overleed uiteindelijk op 26 juli 1952, ze was toen maar 32 jaar oud. Argentinie was nooit meer hetzelfde. Er is een museum van Evita in de wijk Palermo in Buenos Aires. Dit museum is de moeite waard. Er zijn beelden van de begrafenis te zien die behoorlijk indrukwekkend zijn. Het Museo Evita is recentelijk geopend, dat heel wonderlijk is. Het geeft aan hoe controversieel de periode van Peron In Argentinie nog altijd is.

Verdwijning van de stoffelijke resten van Evita
De stoffelijke resten van Evita waren uit het gebouw van de vakbondscentrale CGT, waar ze lag opgebaard, verdwenen. Na de staatsgreep van 1955 lieten de generaals haar gebalsemde lichaam verdwijnen in een poging om de sporen van het peronisme uit wissen. Eerst lag het een nacht lang in een vrachtwagen met opschrift Radioapperatuur en daarna werd het tijdelijk verstopt in het hoofdkwartier van de militaire inlichtingendienst. De generaals moesten telkens weer iets nieuws verzinnen, want het lekte steeds weer uit, wat de werkelijke inhoud was. De enige oplossing was het land uit en zo ging Evita’s lijk per diplomatieke post naar Milaan in Italie om onder een valse naam begraven te worden. De peronisten bleven naar haar speuren en kwamen haar op het spoor en brachten haar naar Madrid, waar Juan Peron in ballingschap verbleef. Juan en Evita kwamen uiteindelijk samen terug naar Argentinie. Evita kreeg een herbegrafenis op Recoleta, toen Peron opnieuw tot president werd uitgeroepen in 1973.

Graf van Evita
Het graf van Evita bevindt zich dus op de begraafplaats van Recoleta, een dure wijk in Buenos Aires. Een wandeling over deze begraafplaats is als een gang door de geschiedenis van Argentinie. Het graf van Maria Eva Duarte de Peron ligt in een straatje aan de westkant van de begraafplaats. Haar graf is een bedevaartplek geworden. Vrijwel dagelijks worden er verse rozen neergelegd. Voor de Argentijnse elite is dit een bron van ergenis. Ze was toch een gewoon volksmeisje en die horen niet thuis op deze begraafplaats van voorname Argentijnen.

Bron: happy-nomads.nl

Vanaf 29 november is Evita door heel Nederland te zien.

Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 1474
Categorie: 
Overig
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
argentinie, peron, eva peron