Volg ons via
 
 
 

De midwinterhoorn wordt weer opgepoetst

Van hout gemaakte midwinterhoorn is een koperen blaasinstrument

Een midwinterhoorn is een oud blaasinstrument dat heden ten dage nog wordt gebruikt in Twente, Westerwolde en de Achterhoek en op sommige plaatsen in Duitsland vlak over de grens. De midwinterhoorn zou vroeger veelvuldig zijn gebruikt om boze geesten te verdrijven. Met name in Twente is de midwinterhoorn vaak te horen vanaf de eerste advent tot en met drie koningen.

Hoewel de hoorn van hout is gemaakt, wordt hij gerekend tot de koperen blaasinstrumenten. De toon wordt gevormd door de spanning van de lippen. Er kunnen dan ook alleen natuurtonen worden voortgebracht, bijvoorbeeld G-c-e-g.

In Twente en in de Achterhoek worden in de kerstperiode weer vaak demonstraties gegeven en ook worden er veel wandeltochten georganiseerd die langs de midwinterhoorn-blazers komen. De midwinterhoorn is tot kilometers ver in de omtrek te horen zeker wanneer het droog en licht vriezend weer is.


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 1163
Categorie: 
Overig
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
midwinterhoorn maken, midwinterhoorn kopen, midwinterhoorn blazen