Volg ons via
 
 
 

Twee soorten koeien

Geen samenvatting aanwezig bij conversie.

Het komt steeds meer voor dat boeren hun koeien op stal laten staan en dus zien we lege weilanden. Erg jammer want het is toch zo’n echt Hollands plaatje. Wat is een weiland zonder die groep zwartwitte of roodbonte koeien?  Valt het je weleens op dat als er zwartwitte koeien lopen dat er dan vrijwel nooit roodbonte koeien bij tussen lopen? Dat is de voorkeur van de boer, hij is ooit begonnen met het ene soort en wijkt daar ook niet meer vanaf.

Toch stammen beide soorten af van de oeros die een paar honderd jaar geleden hier ook nog voorkwam. Door het fokken en domesticeren ontstonden er de zwartwitte en roodbonte koeien. De roodbonte koe die eveneens ook wel melk geeft wordt meer gehouden voor het vlees. Tegenwoordig worden vrijwel alle Nederlandse en Belgische koeien gedekt door Holsteinstieren. De roodbonte of zwartwitte kleur blijft wel bestaan maar erfelijk gezien zijn ze straks bijna identiek. Nu maar wachten tot we ze weer zien grazen.

Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 3385
Categorie: 
Dieren
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
weiland, grazen, koe