Volg ons via
 
 
 

Stichting Ambulance Wens voegt leven toe aan de dagen

Geen samenvatting aanwezig bij conversie.


Stichting Ambulance Wens voegt leven toe aan de dagen‘Zulke simpele dingen’, roept ‘ie uit. ‘En wat het kost? Ach, alleen maar een beetje tijd.’

Enthousiast en bevlogen vertelt de boomlange Kees Veldboer uit Rhoon over het verwezenlijken van zijn droom. “Die ene laatste wens vervullen van terminaal zieke mensen. Hen helpen om net dat stukje kwaliteit van leven toe te voegen aan de laatste dagen. Het geheel echt af te maken.”

Het verhaal van ambulance chauffeur Kees Veldboer (47) begint met een oude zeeman, die nog maar kort te leven heeft.

 Constructief Door omstandigheden werd een van zijn laatste behandelingen uitgesteld en hadden we tijd over. We besloten met de man naar een van zijn lievelingsplekjes te gaan aan het water, voor het laatst in zijn leven. De dankbaarheid van die man gaf me zoveel voldoening! Daar wilde ik iets constructiefs mee doen!” Twee weken later is de stichting Ambulance Wens een feit. Een manier om dromen uit te laten komen.

Helpen
Veldboer wil graag mensen helpen, maar staat met beide benen op de grond. “Vaag en zweverig gedoe zijn aan mij niet besteed, maar daar gaat het ook niet om bij de stichting Ambulance Wens”. Kees legt uit dat hij graag leven wil toevoegen aan de dagen van mensen, die niet lang meer onder ons zullen zijn.

Alles is gebaseerd op vrijwilligerswerk. Vakmensen uit de onder andere de ambulancewereld die iets meer willen betekenen voor de terminaal zieke medemens.”

Eenvoud is de basis
De stichting werkt eenvoudig. Door zijn werk als ambulance chauffeur komt Veldboer veel op plekken als ziekenhuizen en hospices, waar terminaal zieke mensen verblijven. Daar hoort hij soms van familieleden van de zieke of van medewerkers dat die ene laatste wens nog bestaat bij de terminaal zieke. “Ze willen nog een keer naar het strand, een tochtje over het water maken of bijvoorbeeld naar de volkstuin!”, vertelt Veldboer. Hij regelt dan een ambulance bij zijn werkgever Ambulance Zorg Rotterdam Rijnmond en zoekt de passende begeleiding erbij. “Dat is altijd een gespecialiseerde verpleegkundige, die om kan gaan met eventueel nodige apparatuur.”

ILse de Lange
De stichting Ambulance Wens heeft nu al haar nut en bestaansrecht bewezen. Er zijn in korte tijd aardig wat wensen vervuld van terminaal zieke mensen door de stichting. “We hebben onlangs een meisje dat nog maar kort te leven heeft blij gemaakt met een bezoek aan een concert van Ilse de Lange, we zijn met mensen naar De Keukenhof geweest, we hebben mensen uit de scheepvaart nog een keer op het water laten genieten, dat soort dingen!”glundert de vriendelijke ambulance chauffeur.

Vrijwilligers
De stichting wordt aan alle kanten door vrijwilligers ondersteund. Ook bedrijven die zorg dragen voor reclamemogelijkheden, juridische en administratieve ondersteuning of door bijvoorbeeld ambulances beschikbaar te stellen dragen hun steentje bij. “Die ambulances die mijn baas beschikbaar stelt zijn natuurlijk geweldig, maar het liefst heeft de stichting toch een eigen ambulance. Daar zijn we nu druk voor aan het sparen, dus elke donatie is welkom!” Kees Veldboer is er zeker van dat die wagen er gaat komen.

Door de website van de stichting en bekendheid die eraan gegeven is op internet, radio, televisie en kranten beginnen nu de donaties binnen te druppelen. “Ook komen er steeds meer wensen binnen, melden zich vrijwilligers aan, willen directies van ziekenhuizen met ons praten, zijn er contacten met hospices en palliatieve units in het land, echt fantastisch!”

Op de website van de stichting stond ook een inkomstenmeter. “Om inzicht te geven wat we al binnen hebben”, zegt Veldboer. “Een goede tweedehands ambulance kost zo’n € 25.000. Van dat bedrag is al een klein deel binnen via onze website, maar we hebben meer nodig om het uiteindelijke doel te realiseren!” Veldboer vertelt ook dat, als men in de toekomst over een eigen ambulance kan beschikken, meer wensen kunnen worden ingewilligd en de stichting niet afhankelijk is de reguliere ambulancezorg. “Natuurlijk, ik ben heel dankbaar voor alles wat mijn baas doet, maar wat als een ambulance naar een collega moet? Dan kan ik nog die wens niet uitvoeren van die zieke patiënt!”

Langste ambulancechauffeur van Nederland Kees Veldboer, de bevlogen -en Nederlands langste- ambulance chauffeur die zich gewoon voor anderen wil inzetten. Iemand met het hart op de goede plek. “Er zijn echt geen bijbedoelingen. Als je die blije, genietende en dankbare gezichten ziet van mensen bij wie we de wens we al hebben kunnen vervullen, weet je wat ik bedoel!’

Nog steeds raakt het Kees als hij vertelt over die allereerste zeeman, die een tochtje met de Spido in de Rotterdamse haven helemaal het einde vond. Even daarna is de man overleden. “Die man had echt de dag van zijn leven. Was echt dol gelukkig. En daar doe ik het voor.” Zijn oprechte enthousiasme maakt ook anderen warm voor de stichting Ambulante Wens. Geheel belangeloos zetten zij zich in. “Wat ik uiteindelijk wil –als we een eigen ambulance hebben- is in heel Nederland mensen in de gelegenheid stellen om dat laatste stukje kwaliteit van leven aan de laatste dagen toe te voegen. Gewoon een goede herinnering, even dat gevoel van geluk!”

Simpel en doeltreffend
Dan gaat zijn mobiele telefoon af. De boodschap is duidelijk. Een man uit Loosdrecht zou zo graag nog een keer varen in en rond de wateren van Dordrecht. Even later is de afspraak gemaakt. De man in kwestie gaat verrast worden met zijn laatste droomwens.

De initiatiefnemer maakt zijn droom waar: er zijn voor die ander. Na het gesprek kijkt Veldboer heel even voor zicht uit. “Kijk, daar doe ik het dus voor. Dit gebaar, zo klein… Het kost haast niets, is heel simpel, maar zo doeltreffend!”

Het werk van Stichting Ambulance Wens kunnen we uitsluitend doen dankzij de financiële bijdragen van particulieren, instellingen en bedrijven.
Om het werk van de stichting ook in de toekomst mogelijk te maken blijft de stichting afhankelijk van donaties.
Het werk van Stichting Ambulance Wens is zonder uw donaties niet mogelijk.

Uw donatie is welkom op:
Rabobank 1129.24.611 t.n.v Stichting Ambulance Wens  

Meer info: www.ambulancewens.nl

Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 2470
Categorie: 
Overig
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
ziekenauto