Volg ons via
 
 
 

Geen muziek zonder dirigent

Zonder dirigent geen orkest

Een orkest zonder dirigent. Elke leek zegt misschien waarom niet? Het orkest maakt toch de muziek. Niets is minder waar. Zonder dirigent zou het maar een warboel worden en zullen de stoelen in de zaal snel worden verlaten.

De dirigent is de man (of vrouw) die ervoor zorg draagt dat het orkest de muziek zo gaat instuderen zoals de componist van het stuk dat graag zou zien. Wanneer het dan tot een uitvoering komt leidt hij het orkest. Voor hem ligt de partituur van alle instrumenten, de muziek voor ieder instrument, en met zijn dirigentenstokje geeft hij de maat aan.

Tot aan de 19e eeuw was het vaak nog een eerste violist die de maat aangaf met zijn strijkstok maar sinds de 19e eeuw kwamen er ’echte’ dirigenten. De dirigent maakt niet zelf muziek maar geeft alleen de leiding aan het orkest. Vroeger toen de orkesten minder groot waren dan tegenwoordig ging dat nog wel eens zonder een stokje maar tegenwoordig is een dirigentenstokje, dat toch al gauw tussen de 150 en 200 euro kost, onontbeerlijk voor de dirigent.

Er bestaan ook dirigeerstokjes met fluorescerende verf zodat een orkest die in een beetje donker concertgebouw moet spelen, goed kan zien welke maat de dirigent aangeeft.


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 2685
Categorie: 
Overig
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
bekende dirigenten, dirigent stokje, wat doet een dirigent