Volg ons via
 
 
 

Landmijnen opsporen met snuffelbijen

Geen samenvatting aanwezig bij conversie.

In voormalige oorlogsgebieden wordt nog dagelijks gespeurd naar achtergebleven landmijnen. Een zeer gevaarlijke klus waarbij dikwijls spciaal getrainde speurhonden worden ingezet. Het komt veelvuldig voor dat wanneer de hond blaft en dus aangeeft een mijn te hebben gevonden dat hij dit zelf door een explosie niet overleefd. Door het gewicht van de hond explodeert de mijn.

Vandaar dat in Colombia en Mozambique vaak getrainde ratten worden ingezet om de landmijnen op te sporen. Door het lichte gewicht van de rat zal de mijn niet ontploffen. Op het platteland van Kroatië liggen naar schatting nog tenminste 250 duizend mijnen die geruimd moeten worden, achtergebleven na de Balkan-oorlog in de jaren negentig. Op de universiteit van Zagreb worden nu bijen getraind om ze te kunnen inzetten bij het opsporen van de landmijnen.

Stukjes grond heeft men besprenkeld met het explosief TNT, hierop zet men kopjes met voedsel voor de bijen. Doordat de bijen de lucht van TNT gaan associëren met voedsel, hopen de wetenschappers dat ze in een mijnenveld, op die plek gaan zitten, waar zich een landmijn bevindt.

Men verwacht dat de bijen hun werk net zo efficiënt kunnen doen als de speurhonden en de ratten.

Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 1448
Categorie: 
Overig
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
kroatie, speurhond, landmijn