Volg ons via
 
 
 

De steenmarter, niet zo erg als het doet vermoeden

Steenmarter wordt steeds vaker waargenomen.

Over de steenmarter doen vaak de wildste verhalen de ronde. In de jaren zeventig was er bijna geen steenmarter meer te vinden in ons land. De laatste jaren komen ze echter weer op veel meer plaatsen voor. Met name in het oosten van ons land wordt de steenmarter steeds vaker waargenomen. Vroeger kwam de steenmarter meest voor op het platteland waar hij zich ophield in schuren en houtwallen. Tegenwoordig hoef je niet vreemd meer op te kijken als een steenmarter de garage of de zolder tot zijn domein heeft gekozen.

Op zich geeft de steenmarter geen problemen, ook niet als hij zijn plekje in de woning heeft gevonden. Normaal gesproken gebruikt hij deze, vaak kleine, donkere en warme plek alleen om overdag te slapen. Anders wordt het wanneer het vrouwtje jongen krijgt. Dan kan zich wel wat lawaai voordoen in de babykamer maar ook een vervelende bijkomstigheid kan stankoverlast zijn.

Ook kiest de steenmarter nog wel eens een plek onder de motorkap van de auto. Het is een mooi, donker en warm plekje, en hier voelt hij zich veilig. Uit speelzigheid knabbelen ze dan wel eens een kabeltje door. Wil je toch dat de steenmarter niet langer de onderhuurder van je woning is neem dan kontakt op met de gemeente.

Ga niet zelf op jacht om de steenmarter te vangen, laat staan te doden, want het beestje is beschermd. Ook wanneer deze zich ophoudt in de woning. Bovendien heeft het geen enkele zin om het dier te doden want onmiddellijk zal zijn plek worden ingenomen door een collega-steenmarter.

Ook kun je op een rustig plekje in de tuin een hoekje maken waar de steenmarter zich kan terug trekken. Met wat stoeptegels en takken kom je al een heel eind. Je weet dan zeker dat je verlost wordt van teveel muizen en ratten want dat staat op de menukaart van de steenmarter. En maakt hij geen gebruik van de aangeboden plek dan is er wellicht wel een egel of pad die het aangeboden verblijf, zeker ook zal waarderen.


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 4751
Categorie: 
Dieren
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
marter, boommarter, steenmarter verjagen, steenmarter ontlasting, steenmarter geluid, marter auto, de marter