Volg ons via
 
 
 

Tips bij warm weer en katten

Katten verdienen ook beetje extra aandacht bij hoge temperaturen.

Wanneer tijdens de zomermaanden de temperatuur buiten flink oploopt dan hebben onze huisdieren wat extra aandacht en verzorging nodig. Met name katten kunnen erg veel last van de warmte ondervinden. De dikke vacht en het feit dat katten alleen maar kunnen zweten middels de voetzooltjes zorgen ervoor dat katten minder goed kunnen afkoelen. Wanneer een kat veel last van de warmte heeft zullen ze meer hijgen om toch enigszins af te koelen. Hierdoor verliezen ze aardig wat vocht. Overdag zal de kat vaak een koel plekje opzoeken waardoor het niet zo snel opvalt dat een kat meer dan normaal hijgt. Katten die alleen maar binnenshuis blijven, kunnen niet zelf een beetje frisse lucht opzoeken. Hier moeten we extra alert op zijn. Ook de oudere katten en kittens verdienen wat extra aandacht, zij hebben over het algemeen meer dan andere last van de hitte.

Hoe voorkom je problemen?

  • Zet op enkele plekken in de woning bakjes met vers water neer. Wanneer de kat ook buiten loopt, een bakje water op een schaduwrijke plek neerzetten.
  • Kan de kat buiten alleen maar in de zon lopen, hou hem dan binnen.
  • Wanneer de kat zienderogen veel last van de hitte heeft dan kun je hem inwrijven met een natte doek of aaien met koele, natte handen.
  • Wanneer het erg warm is dan kun je beter geen spelletjes met de kat spelen.
  • Diepvriesblokjes in plastic kun je in een doek wikkelen en in de mand van de kat leggen, dit geeft veel verkoeling.
  • Wanneer een kat is bevangen door de hitte zal deze niet meer gaan drinken. Het is zeker nodig om de kat water te geven, zonodig met een spuitje.

Wanneer een kat is bevangen door de hitte, is een bezoek aan de dierenarts met spoed noodzakelijk. Verder is het beter om niet noodzakelijke afspraken uit te stellen tot het weer iets koeler is.

Witte katten binnen houden

Witte katten kunnen bij extreme warmte het beste in huis gehouden worden. De oren en het neusje van witte katten kan verbranden door de zon. De oren kun je in ieder geval beter insmeren met zonnebrandcrème. Door de zon kan zich kanker ontwikkelen aan de oren. Dat de zon ons goed doet en wij ervan kunnen genieten is het voor katten vaak een periode waarin ze zich minder gelukkig zullen voelen.

Bron: Zwerfkat.com


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 5397
Categorie: 
Dieren
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
kattenziekte, katten verzorging, katten, katten en warmte, temperatuur katten