Volg ons via
 
 
 

Hoe wordt kaas gemaakt..

Geen samenvatting aanwezig bij conversie.

Boerenkaas wordt altijd ’s ochtends gemaakt. De melk van de vorige avond (deze is dan tot 8 graden gekoeld) wordt gemengd met de ochtendmelk (37-38 graden).

Vervolgens wordt het op een temperatuur van 30 graden gebracht. Dan wordt eerst het zuursel toegevoegd en later het stremsel. Het zuursel zet de suikers in de melk om in een stof met een lichtzure smaak (hierdoor ontstaan ook de gaten in de kaas).

Het stremsel maakt tijdens het stremmen van de eiwitten in de melk een dikke gelei, die vervolgens weer wordt omgezet in andere eiwitten. De gelei wordt in stukjes gesneden (wrongel), die in de kaasvorm wordt geperst. De wrongel en de wei (rest melk) worden van elkaar gescheiden.

In het pekelbad wordt de kaas gezout. Zout is nodig voor de stevigheid, houdbaarheid en smaak van de kaas.

Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Gast
Hits: 2847
Categorie: 
Overig
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
jonge kaas, kaasmakerij, zuivelboerderij