Volg ons via
 
 
 

Waarom wordt een ei hard als je het kookt

Geen samenvatting aanwezig bij conversie.

Alle stoffen worden bij verhitting vloeibaar, denk maar aan chocola, ijs, metaal, boter. Maar waarom wordt ei dan hard bij het koken ervan?

Dit komt doordat de eiwitten in een ongekookt ei lange ketens zijn die zijn samengeklonterd tot kleine bolletjes. Als je een ei verhit strekken de eiwitbolletjes zich en gaan ze onderling verbindingen aan. Zo ontstaat als het ware een netwerk van eiwitmoleculen, een hard gekookt ei dus.

Er zitten in een ei trouwens verschillende eiwitten. De eerste worden al bij 63 graden hard, de laatste bij rond de 71 graden. Een ei wordt bij koken boven de 71 graden trouwens taai en dus zeker niet lekker.

Het allerlekkerste gekookte eitje krijg je als je het een vol uur op 68 graden verhit. Je krijgt dan een gekookt eitje met een unieke structuur. Zo’n ei wordt trouwens het ei van Hervé This genoemd.

Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 2638
Categorie: 
Eten en Drinken
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
gekookt ei, eieren, ei