Volg ons via
 
 
 

De varen, een kroonjuweel

Het kroonjuweel onder de schaduwplanten is de varen.

In veel huiskamers staat een varen. Meestal verdroogt het blad want de varen wordt niet verpot en krijgt niet voldoende water en voeding.

De varen is dan ook een echte buitenplant en wat voor een........

Overal waar een stukje tuin te weinig zonlicht krijgt doen varens het goed. Ook de ruimte onder hoge bomen zijn prima plekjes voor varens, ze vullen ze prachtig op.

De meest bekende is de struis- of bekervaren. In april komen ze als kleine bolletjes uit de grond tevoorschijn. Bij een combinatie van vocht en warmte schieten ze omhoog, tot meer dan 75 cm.

Varens planten zich voort door middel van sporen, kleine donkere (roestbruin tot zwart) vlekjes aan de onderzijde van het blad.

Wil je mooie varens plant ze dan in vochtige maar niet natte grond. In een combinatie van turfmolm, bladresten en compost doen ze het heel goed. Geef ze zomers wel voldoende water. Verder staan ook graag in de buurt van rododendrons en doen ze het helemaal goed in een bostuin.

Het snelst groeien varens (hoewel een schaduwplant) in de zon. Het blad wordt dan echter door het felle zonlicht snel bruin en lelijk.

Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 1380
Categorie: 
Wonen & Tuinieren
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
varen buitenplant, varen kamerplant, varen bruine bladeren