Volg ons via
 
 
 

Luilak-feest in Zaanstreek

Geen samenvatting aanwezig bij conversie.

Het luilak-feest is een niet-kerkelijk feest en wordt met name gevierd in de Zaanstreek, in de nacht van vrijdag op zaterdag voor Pinksteren. (25/26 mei)

Het is de gewoonte dat er enorme houtstapels in brand worden gestoken evenals met Pasen gebeurt in vooral het Oosten en Noorden van ons land. Bovenop de houtstapel zit dan Jan Luilak. De kinderen gaan ’s morgens vroeg op pad m veel herrie te maken. Ze doen dit d.m.v. met blikken achter de fiets rijden en door belletje te trekken. Ook worden ramen met zeep ingesmeerd.

In de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw was in een aantal plaatsen in de strook van Den Helder tot Delft de luilakviering bekend. Er zijn wel pogingen ondernomen om het luilakfeest landelijk te introduceren maar sinds het einde van de tweede wereldoorlog bleef het toch meest beperkt tot de Zaanstreek

In de luilaknacht en -ochtend waren er vaak bloemenmarkten. In Haarlem gebeurde dat al sinds 1890. Later verschenen deze luilakmarkten ook in Amsterdam, Zaandam, Beverwijk, Alkmaar en sinds de jaren zestig in Purmerend. De bloemenmarkten voorkwamen ook dat er al te veel baldadigheid was.

Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 1794
Categorie: 
Overig
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
luilak nacht, zaandam, luilakfestival