Volg ons via
 
 
 

Koken in een kleipot, lekker en gezond

Lekkere maaltijd uit de Noord-Afrikaanse kleipot oftewel een tajine

Koken in een Noord-Afrikaanse kleipot oftewel een tajine levert je een lekkere en gezonde maaltijd op. Het woord tajine komt van aarde maar verwijst ook naar het stoofgerecht dat ermee wordt bereid. De tajine bestaat uit twee delen: een lage aardewerken schotel en een hoog kegelvormig deksel, eveneens van aardewerk. Door het gebruik van het deksel valt er telkens condens terug in de schotel. De gebakken klei van het aardewerk zorgt er voor dat de warmte voor de bereiding langzaam en gelijkmatig verdeelt wordt. Er zijn bijna geen andere vetstoffen nodig omdat het gerecht in het eigen kookvocht wordt klaar gestoofd.

Het is aan te raden de tajine eerst 24 uur voor gebruik in water te weken. Dit om barsten van de aardewerken pot te voorkomen. De ongeglazuurde tajine barst nog sneller dan de geglazuurde. Gebruik je de tajine niet zo vaak, leg hem dan ook nog een uurtje in water voor je begint te koken. Ook kun je de tajine voordat je deze gebruikt aan de binnenkant insmeren met zonnebloemolie. Zet hem dan op een laag vuurtje en verwarm hem een uurtje voor. De olie trekt erin en daarna kun je hem keer op keer gebruiken. Ga je met de tajine koken op het gasfornuis gebruik dan een vlamverdeler.

Verder is deze te gebruiken op een elektrisch fornuis, keramische kookplaat, in bijna alle ovens en op een houtskool- of houtvuur, uiteraard buiten.

Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 2279
Categorie: 
Eten en Drinken
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
kleipot kopen, kleipot rijst, afrikaanse kleipot, tajine in de oven