Volg ons via
 
 
 

Ketchup, ooit een revolutie...

De naam ketchup is afgeleid van de Indonesische sojasaus ketjap

Hoewel tegenwoordig in ieder keukenkastje wel te vinden, was het ten tijde van het op de markt komen van pindakaas en tomatenketchup, een ware revolutie. De naam ketchup is niet zo als vaak gedacht Amerikaans maar is afgeleid van de Indonesische sojasaus ketjap. Ketchup werd wel gemaakt van paddestoelen, noten of vis en ging in allerlei varianten de wereld over. Begin 1800 begon men met het produceren van tomaten in een ketchup en in 1876 kwam de firma Heinz dan met zijn tomatensaus op de markt.

Het is niet zo dat rauwe tomaten gezonder zijn dan tomatenketchup. Bij het persen van de tomaten komt de stof lycopeen vrij en deze stof beschermt tegen hart- en vaatziekten. Ook zit deze stof wel in de rauwe tomaat maar dan blijft hij voor het grootste gedeelte in de celwanden zitten en nemen we er minder van op.

 


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 998
Categorie: 
Eten en Drinken
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
ketchup recept, ketchup gezond, ketchup maken, ketchup ingredienten