Volg ons via
 
 
 

Een proper volk

Geen samenvatting aanwezig bij conversie.

In vergelijking met andere Europeanen zijn de Nederlanders een proper volk. Al in de Gouden Eeuw was een schoon huis belangrijk, het betrof dan voornamelijk vooraanstaande stadswoningen. Volgens een vast schema werd iedere dag een andere kamer onderhanden genomen. Het was niet ongebruikelijk dat bezoekers hun schoenen moesten uittrekken voor ze binnen konden komen.

Om kennis van het huishouden te verkrijgen werd bijv. het boek De ervarene en verstandige Hollandsche huyshoudster gelezen. In de jaren 30 hingen er in de keuken zand- zeep en sodabakjes en borduurden huisvrouwen handdoekgordijnen met inspirerende teksten.

Ieder half jaar werd het huis grondig gesopt. Zes weken voor Pasen en nog eens in het najaar. De grote voorjaarsschoonmaak was de belangrijkste. Roet van de kolenkachels en haarden moest na de winter worden weggepoetst, muren werden geverfd, bedsteden gelucht en de matrassen van vers stro voorzien.

Dankzij de centrale verwarming werd het huis minder vies, De beschikking over betere schoonmaakattributen maakte het huishouden lichter en zo kwam in de jaren zeventig de vrouwenemancipatie om de hoek kijken. De grote schoonmaak werd overbodig en als achterhaald beschouwd.

Tegenwoordig wordt er echter weer driftig gepoetst en geschrobd. Niet omdat het hoort of omdat het voorjaar is, maar gewoon voor, omdat het goed voelt.

Enkele tips:
Zorg ervoor dat je alle spullen die je nodig denkt te hebben in huis hebt.

Poetsen kun je het best in je eentje houdt partner (en event. kinderen en huisdieren) op afstand.

Lucht eerst de kamer en richt de kasten opnieuw in. Neem afscheid van alle kleding en schoenen die je een jaar lang niet hebt gedragen. Ook andere zaken die je een lange tijd niet hebt gebruikt, gooi ze weg.

Verjaag eerst het stof en ga daarna met een emmer sop aan de slag.
Laat je niet afleiden door oude fotoalbums etc., maar concentreer je op het schoonmaken.

Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Gast
Hits: 2107
Categorie: 
Wonen & Tuinieren
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
huishoudtip, schoonmaken, schoonmaak