Volg ons via
 
 
 

Leven en dood

Geen samenvatting aanwezig bij conversie.

Leven en dood, onlosmakelijk met elkaar verbonden. We staan er niet graag bij stil in ons drukke leventje. Wanneer de tijd gekomen is dan worden de noodzakelijke verrichtingen overgedragen aan de uitvaartverzorger. 

Vroeger ging dat anders, vooral bij de boeren die vroeger het opbaren en het begeleiden naar de laatste rustplaats, zelf maar ook voor hun buren deden. De dood hoorde meer bij het leven en wanneer je ging trouwen dan lag er in de linnenkast al een hemd klaar, wat je aan zou krijgen tijdens het opbaren. In dialect gesproken had men het dan over het ’ hennehemd’. Het hemd sloot alleen aan de voorkant, voor het gemak bleef de achterkant open. Het werd dan ook wel ’ veurhenne’ genoemd.

Bij sommige boeren was het gebruikelijk om het hemd één keer te dragen tijdens hun leven en dat was dan in de huwelijksnacht. Een dag later werd het dan uitgewassen, gestreken en dan ging het de kast in tot zich het overlijden had aangediend. Ook het uitzoeken van een doodskist kwam vrijwel niet ter sprake.

Meestal had men op zolder (boven de deel) al wel planken klaar liggen, waar men een doodskist van kon timmeren. Met alle uitvaartverzekeringen- en verzorgers van heden ten dage, kunnen we ons het nog nauwelijks voorstellen.

Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 1412
Categorie: 
Overig
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
boer, uitvaart, begrafenis