Volg ons via
 
 
 

Nieuwe werkwijze UWV

Geen samenvatting aanwezig bij conversie.

Het UWV is al sinds oktober 2004 bezig met de herkeuringen van WAO-ers. Sindsdien gelden er strenge regels voor UWV-cliënten. Eerst wordt de cliënt beoordeeld door een verzekeringsarts die kijkt naar de mogelijkheden en beperkingen en daarna bepaalt de arbeidsdeskundige wat iemand ondanks zijn beperkingen toch zou moeten kunnen doen. 

Het UWV werkt met acht klassen waarin men terecht kan komen, van volledig goedgekeurd (0-15 procent) tot volledig afgekeurd (80-100 procent). Voor veel (ex) kankerpatiënten brengt de herkeuring problemen met zich mee. Waren ze eerst volledig arbeidsongeschikt, na herkeuring is dat nog maar 26 procent. Meer dan 60 procent werd na keuring geschikter beoordeeld dan voorheen. Veel (ex) kankerpatiënten hebben last van chronische vermoeidheidsverschijnselen en voor hen betekent goedkeuring een probleem om een baan te vinden. De helft van de cliënten heeft te maken gehad met verlaging of stopzetting van de uitkering. In Hengelo gaat het UWV vanaf april samenwerken met de Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten.

Verzekeringsartsen worden dan bijgeschoold door de NFK zodat zij ook de chronische vermoeidheidsverschijnselen, van deze groep beter kunnen herkennen. De artsen zouden hier te weinig rekening mee houden en cliënten te snel goedkeuren. Het is geen second-opinion en het gaat alleen om klanten die nog geen keuring hebben ondergaan volgens de nieuwe richtlijnen.

Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 4275
Categorie: 
Overig
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
wao, ww, uitkeringsinstantie, uwv