Volg ons via
 
 
 

Strenge winters, zachte winters

Geen samenvatting aanwezig bij conversie.

Strenge winters, zachte winters
 
Waren de winters vroeger strenger dan tegenwoordig? Volgens de statistieken van het KNMI waren ze vroeger wel strenger. Maar echt grote verschillen zijn er niet. De meteorologische dienst heeft de beschikking over de cijfers vanaf 1706. Tegen het einde van de 18e eeuw lag de gemiddelde winter temperatuur onder de 2 graden.

Tussen 1970 en 2000 is de temperatuur in de wintermaanden gestegen tot 3,3 graden. Het is dus wel iets warmer geworden maar het verschil is niet erg groot. Ook vroeger waren er strenge winters maar er zaten ook uitzonderlijk warme winters tussen. Strenge winters waren er in 1963. 1942 en 1947.

Zachte winters waren die in de jaren 1910 en 1915 terwijl het in 1979 en 1985 zeer koud is geweest. Klimaatveranderingen als gevolg van het broeikaseffect zijn waarschijnlijk de oorzaken van de warmere winters en lentes van tegenwoordig.

Voorspellingen door meteorologen en klimaatonderzoekers wijzen er op dat het deze eeuw mogelijk nog een paar graden warmer zal worden. Opwarming van de atmosfeer zorgt voor harde westenwind die daardoor zachte lucht onze kant op stuwt. Willen we echt koude winters hebben dan zal de wind uit de oosthoek moeten komen.

Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 2316
Categorie: 
Overig
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
sneeuw, ijzel, KNMI