Volg ons via
 
 
 

Vogels varen wel bij zachte winter

De IJsvogel, die niet tegen koude winters kan, profiteert enorm van het zachte weer.

De vogels in ons land hebben het wel naar hun zin. Vanwege de zachte winter kunnen ze gemakkelijker voedsel vinden. Volgens de stichting vogelonderzoek Sovon gaat ook het voortplanten bij ondermeer duiven nu gewoon door. Er zijn duiven die door gaan met eieren leggen en waarvan de kuikens een goede kans hebben om te overleven.

Ook voor de bedreigde huismus is de zachte winter een welkome verrassing. Evenals voor het winterkoninkje en de merels. De merel die wormen eet krijgt het altijd moeilijk als de bodem bevroren is.

De IJsvogel, die overigens niet tegen koude winters kan, profiteert enorm van het zachte weer. Tien jaar geleden was er nog een populatie van zo’n 150 broedparen, dat zijn er nu al enkele honderden. De ijsvogel is wel een bedreigde soort maar de toestand is ernstiger geweest. Hoe meer er deze winter overleven, hoe meer er straks in het voorjaar wordt gebroed. Ook is er na een zachte winter meer voedsel beschikbaar en zullen de jongen meer kans op overleven hebben.

De stichting Sovon is er geen tegenstander van als mensen nu evengoed vetbolletjes ophangen. Vroeger dacht men altijd dat dat niet goed zou zijn, maar op die manier krijg je veel vogels in de tuin.

Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 1058
Categorie: 
Dieren
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
vogels, ijsvogel, sovon, soorten vogels, vogels herkennen