Volg ons via
 
 
 

Verschillen tussen vogelgriep en de griep bij mensen

Als het vogelgriepvirus H5N1 muteert is het een virus waarmee mensen gemakkelijk geïnfecteerd raken

Alle griepvirussen stammen af van de vogelgriep.

Als het vogelgriepvirus H5N1 muteert is het een virus waarmee mensen gemakkelijk geïnfecteerd raken zo stellen onderzoeker in het blad Nature.

Er wordt specifiek gelet op 2 mutaties, ze hopen zo in de toekomst snel vast te kunnen stellen of er een acute dreiging is voor een pandemie. 

Het betreft mutaties in de genen die coderen voor de oppervlakte-eiwitten van het virus. Tot nu toe ‘passen’ die eiwitten het beste op receptoren in de luchtwegen van vogels. Door de mutatie zou het virus veel gemakkelijker in de menselijke longen blijven hangen.

De onderzoekers hebben de genen gevonden door 21 monsters te vergelijken van H5N1-virussen, die in Indonesië en Vietnam menselijke slachtoffers hebben geëist. Drie daarvan bleken beter dan gemiddeld in de menselijke luchtwegen te hechten. Ze bleken op verschillende plaatsen gemuteerd en de twee genoemde mutaties hadden het meeste effect.

De onderzoekers waarschuwen wel dat de men zich niet op die twee mutaties moet blindstaren, omdat er meer manieren zijn waarop H5N1 gevaarlijk kan worden

Bron: chemisch 2 weekblad


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 1272
Categorie: 
Overig
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
vogelgriep bij mensen, vogelgriep laatste nieuws, griep behandeling