Volg ons via
 
 
 

Rookmelder is meer dan nuttig

Ongeveer 800.000 woningen per jaar krijgen te maken met brand.

Het schijnt dat veel mensen nog geen rookmelder in huis hebben. Toch breekt ieder jaar in gemiddeld 8000 huizen in Nederland brand uit. Jaarlijks vallen ongeveer 50 doden en 500 gewonden door brand. Vooral wanneer de brand te laat wordt ontdekt is de afloop vaak fataal. De brandweer en de overheid adviseren het gebruik van rookmelders.

Een rookmelder is een apparaat dat de aanwezigheid van rook aangeeft. Zo’n melder kan waarschuwen voor het te laat is. Ook bij branden die ’s nachts ontstaan wanneer men ligt te slapen en de brand pas laat wordt opgemerkt, kan een rookmelder bijzonder nuttig zijn. Het beste is om in iedere ruimte van het huis waar men regelmatig verblijft een melder te plaatsen. Denk hierbij ook aan het washok, bijkeuken en aangebouwde schuur. Een brand die ’s nachts ontstaat krijgt vaak de kans flink uit te breiden. Het is bijna uitgesloten dat je wordt gewekt door brandlucht, aangezien het reukorgaan ’s nachts niet functioneert.

Bij de meeste branden komt het reukloze, maar zeer giftige koolmonoxide vrij. Vrijwel iedereen kan een rookmelder zelf plaatsen. Wanneer de melder éénmaal per minuut een luide piep laat horen dan moeten de batterijen worden vervangen.


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 2086
Categorie: 
Overig
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
rookmelder koppelbaar, rookmelder gamma, brandalarm, brandmelder, rookmelder plaatsen