Volg ons via
 
 
 

Het is weer Halloween

Halloween wordt op steeds meer plekken in ons land gevierd

31 oktober is het weer zover, dan is het Halloween. In Nederland vieren we dit feest nog niet massaal, maar de laatste jaren is Halloween ook bij ons in opkomst.

Halloween wordt elk jaar gevierd op de vooravond van Allerheiligen (1 november). Het is ooit begonnen bij de Kelten zo’n 2000 jaar geleden. De Kelten geloofden in natuurmythen en vereerden onder andere elfen, dwergen, bomen en stenen. Zij vierden op 1 november (het einde van het seizoen van de zon) ’Samhain’; de komst van het nieuwe jaar. De oogst moest om deze tijd binnen zijn en oud en zwak vee werd geslacht.

Nadat het land van de Kelten werd veroverd en bezet door de Romeinen versmolten de tradities met het oogstfeest van de bezetter. De Romeinen vereerden, ook rond 1 november, de god van het fruit en de tuinen; Pomona. Appels waren het gewijde fruit van deze godin en het werd gewoonte om fruit in deze tijd te eten en weg te geven.

Het christendom heeft als derde en laatste partij met Allerheiligen zijn invloed gehad op het oogstfeest. De goden van de eerste twee werden afgeschilderd als heksen, zwarte katten, vleermuizen en boze geesten en het feest werd meer een gedenken aan de Christelijke dood. Uiteindelijk is het een feest geworden met invloeden van alle drie.

’Trick or Treat’
In de negentiende eeuw emigreerden de Engelsen en Ieren vanwege de hongersnood naar de Verenigde Staten. Hierdoor is het volksfeest in dit continent beland. In de VS wordt het ieder jaar uitbundig gevierd met de ’ Jack-o’-lanterns’, de bekende uitgeholde pompoenen. De kinderen gaan verkleed met lantaarns langs de huizen om snoepgoed op te halen het zogenaamde ’Trick or Treat’. Als de traktatie (treat) uitblijft dan mogen de kinderen kattenkwaad (trick) uithalen.

Als laatste en onbekendere traditie zijn de ’Bonfire’s’, grote vreugdevuren die in de meeste streken van de VS worden ontstoken. Nu wordt gewoon hout gebruikt maar oorspronkelijk waren het ’bone fire’s’ en werden de botten van het geslachte vee verbrand.

Hoe maak je een uitgeholde pompoen?

* Zoek een welgevormde pompoen uit, zodat deze mooi blijft staan.
* Snij met een scherp mes, als een soort hoedje, de bovenkant eraf.
* Het uithollen doe je met een stevige lepel en de inhoud schep je in een emmer of pan, dus niet weggooien want hiermee zijn heerlijke gerechten van te maken
* Verwijder zoveel mogelijk vruchtvlees zodat de wand zo dun mogelijk (pas op dat je er niet doorheen gaat) en doorschijnend wordt. Dit is te controleren door er af en toe een waxinelichtje in te houden.
* Na het uithollen teken je met stift een eng gezicht en snijdt dit uit, alle gesneden randen insmeren met was voorkomt dat de pompoen snel een snotterig geheel wordt.
* Nu kan het ook nog gebeuren dat de pompoen uitdroogt, dit is te verhelpen door de pompoen dan in een emmer met water vol te laten zuigen. Een waxinelichtje in de pompoen maakt het geheel af en zorgt voor een griezelig effect, veel horrorplezier.


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 1183
Categorie: 
Overig
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
wat is halloween, halloween geschiedenis, halloween datum, pompoen bereiden