Dark Mode On / Off

Energie besparen

Energie besparen

Energie besparen levert geld op

Soms met pijn in het hart, want stoken kost -zeker komend jaar- een flinke bom duiten. Energie besparen wordt steeds lucratiever. Tien tips.

1. Gooi die luiken maar open!
Lijkt misschien dwaas, gezien de warmte die je ermee verliest, maar ventileren is juist slim, zegt consumentenorganisatie Milieu Centraal. De lucht wordt droger en is daardoor gemakkelijk te verwarmen. Op die manier bespaar je gemiddeld 45 euro per jaar. En het is nog gezonder ook.

2. Verstop radiatoren nooit achter gordijnen of kasten
Zo verspil je jaarlijks al gauw 80 euro, heeft energiebedrijf Essent berekend. Radiatorfolie achter de verwarming plakken is wél slim. Dat scheelt op jaarbasis zo’n 25 euro.

3. Heeft u een open haard?
Vergeet dan niet het schoorsteenklepje na gebruik te sluiten. Dat scheelt tot tien procent in de stookkosten, aldus Essent.

4. Het spaarlampje wordt nog steeds onderschat
Terwijl vijf van zulke dingen zo’n 40 euro per jaar kunnen ’opleveren’, zegt Milieu Centraal. Je hebt spaarlampen binnen een jaar terugverdiend en het zijn heus niet meer van die jampotten met ongezellig tl-licht.

5. Minder apparaten in de waakstand
Gemiddeld zijn Nederlanders bijna 100 euro per jaar kwijt aan apparaten die stand-by (in de waakstand) staan. Minstens de helft van dat bedrag kun je besparen. Mensen die hun computer voortaan ’s nachts uitzetten bezuinigen bijvoorbeeld al 10 euro per jaar (een screensaver spaart géén energie!).
Koop stekkerdozen met een aan-uitknop. Stroombedrijf Nuon wijst erop dat ook telefoonladers waar geen gsm “aanhangt” elektriciteit verbruiken zolang ze in het stopcontact zitten.

6. Een klassieker: isoleren
Misschien wel het beste middel om de energienota omlaag te brengen. Scheelt, afhankelijk van de woning, honderden euro’s. In oudere huizen valt vaak meer winst te behalen dan in nieuwbouwwoningen.
De terugverdientijd van de investering verschilt sterk, maar is korter als je de klus zelf klaart. Wat iedereen kan doen: de kruipruimte in, om de verwarmingsbuizen te isoleren. Scheelt, op jaarbasis, 15 euro per tien meter buis die je isoleert.

7. Verf de muren wit
Door de reflectie heb je minder lampen nodig. Daar bespaar je, volgens Essent, toch mooi 15 euro per jaar mee.

8. Alle kleine huishoudelijke ’trucjes’ helpen
Doe de kraan dicht tijdens tandenpoetsen, scheren en inzepen en bespaar 5 euro per jaar. De was met mooi weer buiten hangen levert jaarlijks zo’n 30 euro op.
Verder is koken op gas (40 euro per jaar) goedkoper dan op elektriciteit (100 euro per jaar). En vergeet niet dat die oude koelkast of vriezer in de schuur of kelder nog de meeste stroom verbruikt (jaarlijks voor zo’n 80 euro). Haal hem uit het stopcontact als je hem maar zelden gebruikt!

9. Maak beter gebruik van het (lagere) nachttarief
De tijden variëren per netwerkbedrijf, maar meestal gaat het nachttarief om negen uur ’s avonds in en eindigt het weer om zeven uur, de volgende ochtend. Energieleverancier Eneco rekende uit dat de consument met een beter gebruik van het nachttarief 61 euro op jaarbasis kan bezuinigen.

10. Een spaardouchekop verbruikt ’slechts’ 5,5 liter water per minuut
Een gewone jast er 10 liter per minuut doorheen. Vervanging levert gemiddeld 84 euro per jaar op. Een bad kost overigens drie maal zoveel energie en water als een douchebeurt.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen