Volg ons via
 
 
 

Groene lijn op de wegen

Geen samenvatting aanwezig bij conversie.

Overal in het land komen we steeds meer de groene lijn tegen op wegen. De betekenis ervan is voor velen onduidelijk. De zogenoemde "stroomwegen" zijn de wegen bedoeld voor snel doorgaand verkeer, zoals autowegen of snelwegen. Op deze wegen mag men 100 of 120 km per uur rijden.
Een stroomweg zonder gescheiden- rijbanen, met een dubbele belijning in het midden, en daartussen een groene streep, (al dan niet doorbroken) geeft aan dat men hier maximaal 100 km per uur mag rijden.

De groene streep moet je zien als een soort middenberm die waarschuwt voor de gevaren van het inhalen. Inhalen is alleen toegestaan als de witte lijn doorbroken is.
De gebiedsontsluitingswegen zijn over het algemeen de huidige 80-km wegen. Ook deze hebben een dubbele scheidingslijn in het midden, maar nu zonder groene streep. Aan de zijkant van de weg is een onderbroken witte lijn wat aangeeft dat kruisend verkeer mogelijk is. Is de lijn in het midden doorbroken dan mag men inhalen, anders niet.

Dan de erftoegangswegen, deze zijn zodanig ingericht dat ze toegang geven tot erven bij huizen. Het zijn wegen binnen of buiten de bebouwde kom en de maximumsnelheid verschilt van 30 tot 60 km per uur. Er is geen middenstreep omdat zowel langzaam als snel verkeer van deze weg gebruik maakt. Het weghalen van de middenstreep moet er voor zorgen dat er minder snel wordt gereden en er meer rekening gehouden wordt met fietsers.
Normaal gesproken kun je aan de belijning zien hoe hard er mag worden gereden.
 
Mits anders is aangegeven!!

Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 2578
Categorie: 
Vervoer
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
autowegen, snelheid autoweg, auto