Volg ons via
 
 
 

Nederland zonder bemande vuurtorens

Geen samenvatting aanwezig bij conversie.

De laatste bemande vuurtorens in ons land zijn die op Terschelling, Schiermonnikoog en in Ouddorp, op de punt van Goeree-Overflakkee.

De tijd dat een vuurtorenwachter alleen nog de beschikking had over een verrekijker, seinlamp en telefoon is allang verleden tijd. De Ouddorpse toren is dan ook uitgerust met de meest geavanceerde electronica waaronder computerschermen, middengolfzender, alarminstallatie en ondermeer marifoon. Toch sluit ook in 2006 de Brandaris op Terschelling en een onderzoek van Rijkswaterstaat zal uitwijzen of ook de toren in Ouddorp dicht kan. De radarbeelden zouden daar dan bekeken worden in het Topshuis op de Oosterscheldekering.

In Ouddorp is op de plannen verontrust gereageerd door de Gemeente, scheepvaart en de reddingsbrigade. Behalve contact met de scheepvaart heeft de vuurtorenwachter, hoewel nu verkeersdienstmedewerker genaamd, nog een veelheid aan andere taken. Zo werkt hij veel samen met de politie, douane en de reddingsbrigade. In noodsituaties kan hij vanuit de toren de hulpverlening coördineren.
 
Toch zal ook het sluiten van de vuurtorens in het kader van bezuinigingen, niet te stuiten zijn.

Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 1770
Categorie: 
Overig
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
scheepvaart, vuurtoren, brandaris