Dark Mode On / Off

Scootmobielen zijn niet (alleen) voor senioren

scootmobiel niet alleen voor senioren

Je ziet zelfs vitale sporters en dansers op een scootmobiel

Een scootmobiel wordt door de Nederlandse wet gezien als een gehandicaptenvoertuig. Toch hoef je niet gehandicapt te zijn om op een scootmobiel te rijden. Dat is een beetje vreemd, dit kan tot verwarring leiden. Hoe het precies zit vroegen we aan Fast Furious, dé scootmobiel specialist online en in de winkel.

Is een scootmobiel alleen voor gehandicapten bedoeld?

Hoewel scootmobielen volgens de Nederlandse wetgeving onder de gehandicaptenvoertuigen vallen, is het niet nodig om een bewijs van invaliditeit of iets dergelijks te overleggen. Ben je gezond van lijf of leden en wil je graag rondrijden op een scootmobiel? Ga je gang, er is niemand die je tegenhoudt. Er zijn zelfs vitale sporters en dansers die op deze ‘gehandicaptenvoertuigen’ rijden om hun lichaam te sparen. Alleen wanneer je in aanmerking wilt komen voor WMO of een PGB zul je een gegronde reden moeten overleggen. Als je uit eigen zak een scootmobiel betaalt dan kun je die direct online bestellen. Daarmee geniet je van alle voordelen die de wetgeving biedt zonder de nadelen. Dat is ook wel eens prettig!

Is er een minimumleeftijd voor scootmobielen?

Wanneer een scootmobiel sneller kan rijden als 10 km/u, dan geldt er een minimumleeftijd van 16 jaar of ouder. Hier is overigens ontheffing voor aan te vragen, bijvoorbeeld voor een kind met een mobiliteitsbeperking die in staat is veilig te rijden op een dergelijk vervoermiddel. Voor scootmobielen die langzamer rijden is er helemaal geen minimumleeftijd van kracht. Het is daarmee zeker niet voorbehouden aan senioren, steeds meer 50+ ‘jonge ouderen’ rijden op deze drie- of vierwielers. Wat betreft het design lijken ze veel op trendy scooters met een extra wiel, ze kunnen snelheden halen tot wel 25 km/u zonder verplichting voor (bromfiets)rijbewijs.

Wat is het verschil tussen scootmobielen en brommobielen?

Een scootmobiel is eigenlijk een soort snorscooter met één of twee extra wielen. Het betreft doorgaans compacte vervoermiddelen die wendbaar en overal inzetbaar zijn. Tussen het drukke stadsverkeer wil je er liever niet mee rijden, dan zul je kiezen voor het fietspad. Een brommobiel of ‘microcar’ is een kleine auto met een bromfiets motor. Je hebt hier een auto- of bromfietsrijbewijs voor nodig, ze zijn voorzien van een rond autostuur. De prijzen voor brommobielen liggen hoger, je zit wel warm en droog. Overigens zijn er modellen vanaf pakweg 5000 euro, dat is nog steeds veel minder dan een echte auto. Je mag hier niet mee op het fietspad rijden, alleen op de rijbaan.

Mag ik in de winkel rijden met een scootmobiel?

Ja, dat mag mits je stapvoets rijdt. Schakel de motor daarom over naar de stand met limiet op 6 km/u. Ook zullen er winkels zijn die niet toegankelijk zijn voor rolstoelen of scootmobielen, er geldt geen verplichting om hier voorzieningen voor aan te brengen. Nog een tip van Fast Furious, de scootmobiel specialist; laat een alarm op je scootmobiel installeren. Zo kun je af en toe afstappen en jouw drie- of vierwieler veilig stallen. Er zijn nog veel meer opties en accessoires om er een maatwerk vervoermiddel van te maken, kijk in de webshop of informeer naar alle mogelijkheden.

Een scootermobiel kopen? Doe je vaak het voordeligste online

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.