Volg ons via
 
 
 

Donorregister | Heb jij de keuze al gemaakt?

Dit willen 60-plussers weten over het Donorregister

56,2% van de 60-plussers heeft keuze over orgaandonatie al ingevuld

Sinds 1 juli 2020 heeft Nederland een nieuwe donorwet. Iedereen vanaf 18 jaar komt in het Donorregister. Het is belangrijk dat u uw eigen keuze invult in het Donorregister. Doet u dit niet, dan komt u met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ in het register. Heeft u nog geen keuze gemaakt? En heeft u misschien vragen over de nieuwe donorwet of hoe orgaandonatie werkt? Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) zet vijf veelgestelde vragen onder 60-plussers op een rij.

1. Word ik automatisch donor als ik niets invul in het Donorregister?
Wanneer u geen keuze invult, komt u met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ in het Donorregister te staan. Na uw overlijden bespreekt de arts dit met uw familie of vrienden. Het is voor hen dan mogelijk niet duidelijk wat u had gewild. Vult u nu zelf ja, nee of ‘iemand anders beslist’ in, dan weten nabestaanden in ieder geval hoe u denkt over orgaandonatie.

2. Ben ik te oud om orgaandonor te worden?
U kunt tot op hoge leeftijd organen of weefsels donoren na uw overlijden. Dit kan vaak ook nog wanneer u medicijnen slikt of zelf ziek bent (geweest). Bij elk orgaan of weefsel kijkt een arts of het nog geschikt is voor transplantatie. Het hart van iemand van 80 jaar is vaak niet meer geschikt voor donatie, maar nieren en weefsels soms nog wel.

3. Zie ik er na orgaan- of weefseldonatie netjes uit?
Ja. Artsen nemen organen of weefsels heel zorgvuldig uit. De plaatsen waar is geopereerd, worden gehecht en met pleisters afgedekt. Ook als u huid- en oogweefsel doneert, zorgen de artsen ervoor dat uw familie dit niet kan zien bij het opbaren. In deze video krijgt u stap voor stap uitleg over hoe orgaandonatie werkt.

4. Ik heb een donorcodicil, moet ik mijn keuze opnieuw invullen?
Dit verschilt per persoon. Veel mensen gebruiken het woord donorcodicil, maar hebben een donorpas. Als u op het pasje kijkt en het woord ‘donorpas’ ziet, dan staat u in het Donorregister. U hoeft uw keuze dan niet opnieuw in te vullen. Heeft u nog een oud donorcodicil zoals op het plaatje? Dan staat u nog niet in het Donorregister. Dit komt doordat er tot 1998 nog geen centraal register was. In dat geval is het van belang dat u uw keuze invult in het nieuwe Donorregister. Als u nog niet in het Donorregister staat krijgt u een brief hierover.

5. Kan ik mijn keuze op papier invullen?
Ja, het is mogelijk uw keuze over orgaandonatie op papier in te vullen. Het papieren donorformulier zit bij de brief, die iedereen die nog niet in het register staat, ontvangt. Vul het formulier in, zet de datum en uw handtekening erop en doe het in de bijgeleverde envelop op de post. Kijk hier wanneer de brieven in uw provincie worden verspreid. U kunt het papieren formulier ook ophalen bij het gemeentehuis of een bibliotheek. Als u niet wilt wachten op de brief, kunt u op elk moment via de computer met uw DigiD uw keuze invullen (of wijzigen) via www.donorregister.nl.

Presentatie over de nieuwe donorwet
Wilt u meer weten over het nieuwe Donorregister? Ga dan naar www.donorregister.nl of bekijk op uw eigen tempo de presentatie ‘De nieuwe donorwet. Wat betekent dat voor u?’ en de presentatie ‘Orgaan- en weefseldonatie. Wat betekent dat?’. Ook kunt u voor meer informatie en hulp bij het invullen van uw keuze binnenlopen bij een bibliotheek.


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 253
Categorie: 
Overig
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
donorregister, donorregister invullen, donorregister aanpassen