Dark Mode On / Off

Invoering CoronaMelder 1 september

Landelijke invoering CoronaMelder gepland op 1 september / Extra aandacht voor ouderen

Achter de schermen wordt hard gewerkt aan de coronavirus-app CoronaMelder. Deze app, die mogelijk per 1 september landelijk ingevoerd wordt, is een aanvullend middel op de RIVM-richtlijnen om een tweede coronagolf te voorkomen. Vanaf half augustus wordt in de praktijk getest hoe CoronaMelder werkt in aanvulling op het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD. In de tweede helft van augustus spreekt de Tweede Kamer zich uit over CoronaMelder. Of u de app wilt gebruiken, bepaalt u zelf.

Het coronavirus is nog steeds in Nederland. Daarom is het belangrijk alert te blijven en u te houden aan de basisregels: houd 1,5 meter afstand, werk zoveel mogelijk thuis, vermijd drukke plekken en was vaak uw handen. Heeft u klachten? Blijf dan thuis en laat u testen. Alleen als nieuwe besmettingen snel worden ontdekt, kunnen we elkaar beschermen. CoronaMelder helpt hierbij. Dankzij de app krijgen meer mensen in korte tijd bericht dat ze ongeveer 15 minuten in de buurt zijn geweest van een besmet persoon. Dit kan een bekende zijn, maar bijvoorbeeld ook iemand bij wie u in de buurt zat in het openbaar vervoer die ook de app op zijn of haar telefoon had staan. Hierdoor bereikt CoronaMelder, ter aanvulling op het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD, ook mensen die een besmet persoon niet kent of herinnert. Doordat al die mensen zich eerder kunnen laten testen, wordt de kans op verdere verspreiding van het virus beperkt.

Annette de Boer, directeur Publieke Gezondheid van GGD Haaglanden, benadrukt het belang dat mensen zich aan de basisregels houden: “We moeten er samen alles aan doen om het coronavirus onder controle te krijgen. We hebben in de eerste golf gezien hoe het virus kan toeslaan. Daarom moeten we ons blijven houden aan de basisregels, zoals blijf thuis bij klachten, laat u testen bij klachten, houd 1,5 meter afstand en vermijd drukte.”

Zij vervolgt: “De app helpt bij de bestrijding van het coronavirus. Met de app kunt u een melding krijgen als u contact heeft gehad met iemand die besmet is. U krijgt dan ook informatie over wat u het beste kunt doen, dat is handig. Ik ben blij dat bij de bouw van de app rekening is gehouden met mensen die niet gewend zijn apps te gebruiken, bijvoorbeeld omdat ze moeite hebben met het kijken op een klein scherm. De app moet voor iedereen prettig werken, ook voor ouderen.”

De komende periode vinden er verschillende testen plaats. Zo wordt de app vanaf 17 augustus in de praktijk getest in meerdere GGD-regio’s.

Bekijk Hier een video.

Vijf wist-je-datjes over CoronaMelder

De app is nog in ontwikkeling. Eind augustus wordt beslist of de app er komt.
Het gebruik van de app is vrijwillig. Niemand wordt verplicht de app te gebruiken.
CoronaMelder werkt met bluetooth, niet met locatiegegevens (GPS). De app weet dus niet waar u bent en kan u niet volgen.
In de app vult u geen persoonsgegevens zoals uw naam of telefoonnummer in.
CoronaMelder geeft geen meldingen over actuele besmettingen in de buurt. Daarom is het belangrijk ook 1,5 meter afstand te houden en veelvuldig uw handen te wassen.

Lees meer over CoronaMelder op coronamelder.nl of rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-app.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.