Dark Mode On / Off

Trouwen of een samenlevingscontract

Trouwen of een samenlevingscontract

We stappen anno 2020 minder vaak in het huwelijksbootje dan bijvoorbeeld in de jaren zeventig toen er echt een piek was als het om trouwen ging. Een van de redenen is dat er meer mogelijkheden zijn om de liefde te bezegelen zoals een samenlevingscontract afsluiten of een geregistreerd partnerschap vastleggen.

Een samenlevingscontract opstellen is de meest laagdrempelige manier om de financiële en juridische basis onder je relatie te funderen. Eigenlijk kun je dit al regelen door afspraken op een A4’tje te schrijven en samen goed te keuren. Dit kan de lade in en dan is het klaar.

In de meeste gevallen gaat het zo niet. Juist omdat meestal een contract wordt afgesloten omdat mensen samen een huis willen kopen, is het noodzakelijk om dit toch bij een notaris vast te laten leggen. Dan is het direct rechtsgeldig voor de hypotheekverstrekker. Ook pensioenfondsen vragen er vaak naar als je elkaar als partner wilt aanmelden.

Samenlevingscontract met het oog op de toekomst

In een samenlevingscontract neem je onder andere de verdeling van de dagelijkse kosten op. Wie betaalt de hypotheek, de boodschappen en hoe worden de spullen verdeeld als de relatie onverhoopt toch stuk loopt. Wie blijft er dan in de huur- of koopwoning wonen en wordt er partneralimentatie betaald?

Als je er samen voor kiest dat bij een overlijden van een van beide partners de ander de spullen erft, is het belangrijk een verblijvingsbeding op te laten stellen. In dat geval kan de familie geen aanspraak op de spullen maken.

Reken voor het afsluiten van een samenlevingscontract via de notaris op een paar honderd euro. De kosten samenlevingscontract zijn afhankelijk van de tarieven van de notaris, dus laat je goed informeren.

Een samenlevingscontract is om te zetten in een geregistreerd partnerschap of een huwelijk. Andersom kan dat niet.

Geregistreerd partnerschap is als een huwelijk, maar ook weer niet

Een geregistreerd partnerschap verschilt niet veel van een huwelijk, op een aantal zaken na. Er hoeft in ieder geval geen rechter aan te pas te komen als je besluit niet langer bij elkaar te blijven. Mits er geen minderjarige kinderen bij betrokken zijn. Er moeten van tevoren wel afspraken worden gemaakt over wel of geen partneralimentatie en het opgebouwde pensioen.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen