Dark Mode On / Off

Belastingdienst helpt 50-plusser bij belastingaangifte

AOW naar het buitenland

In maart en april spreekuren en voorlichtingen door heel het land.

Het is weer aangiftetijd. Tot 1 mei kunnen mensen aangifte doen. Voor iedereen die zelf geen aangifte kan doen, bieden de Belastingdienst en partners op verschillende manieren hulp. Bijvoorbeeld bij belastingkantoren en in bibliotheken. Daardoor is in heel het land ondersteuning altijd dichtbij voor 50-plussers die hier behoefte aan hebben. Vandaag start deze hulp bij aangifte. Tot op heden zijn er al bijna 30.000 afspraken gemaakt.

De Belastingdienst begrijpt dat belastingaangifte soms ingewikkeld kan zijn. Daarom biedt de Belastingdienst zelf hulp via de website, social media, de Belastingtelefoon en op 29 locaties in het land. Om iedereen dichtbij huis hulp te bieden, kunnen mensen ook terecht bij zo’n 700 maatschappelijk dienstverleners die (vrijwel) belangeloos hulp bij aangifte bieden.

Het gaat hierbij om maatschappelijke organisaties, sociaal werkers, wijkcentra, bibliotheken en buurthuizen, formulierenbrigades, studenten en vak- en ouderenbonden. Een overzicht van belastingspreekuren, voorlichtingen en het maken van een afspraak bij bibliotheken bij u in de buurt vindt u in de Gids Voor Nederland. Ook kunnen mensen gebruik maken van fiscaal intermediairs.

Vorig jaar bezochten 87.000 mensen tijdens de aangifteperiode een van de balies van de Belastingdienst voor hulp bij aangifte. Dat leverde in totaal 67.000 ingediende aangiften op.

DigiD-machtiging nodig. Hierdoor hoeven persoonlijke DigiD-gegevens niet te worden gedeeld. Wie vorig jaar een machtigingscode heeft gebruikt, kreeg de code automatisch thuisgestuurd.

Is dat niet het geval? Vraag dan een machtigingscode aan. Wie een DigiD heeft, kan zelf online binnen enkele minuten een machtigingscode opvragen. Telefonisch aanvragen kan ook via de DigiD-helpdesk (088 123 6555). De aanvrager ontvangt de machtigingscode dan binnen een week per post. Als er ook voor de fiscaal partner aangifte gedaan wordt, is voor deze persoon een aparte machtiging nodig.

Ga voor meer informatie over hulp bij aangifte naar belastingdienst.nl/aangifte. Zie voor de Gids van Nederland belastingdienst.gidsvoornederland.nl.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.