Volg ons via
 
 
 

Extra kosten online aankopen buiten de EU

Online een aankoop doen buiten de Europese Unie? Denk aan eventuele extra kosten.

Ook vijftigplussers doen regelmatig aankopen in een webshop buiten de Europese Unie. Uit een peiling van de Nederlandse Douane blijkt dat meer dan 65 procent van de vijftigplussers, vrijwel zeker, een aankoop zal gaan doen buiten de Europese Unie. Met de komende feestdagen in zicht geeft de Douane tips aan alle hulp-Sinterklazen en hulp-Kerstmannen die niet op de hoogte zijn van de geldende regels over btw en invoerheffingen.

Goedkoper shoppen kan mogelijk buiten de Europese Unie. Bij ongeveer 30 procent die hun product uit de webshop thuisbezorgd kregen viel het echter erg tegen dat er extra kosten in rekening waren gebracht. Hiervan waren ze niet op de hoogte. Iets meer dan 90 procent van hen besloot toch het bestelde te houden en de kosten bij aflevering te voldoen.

Check vooraf je aankopen

Op de website van de Douane, www.douane.nl/internetaankopen, kunnen consumenten voordat men tot aankoop overgaat, eerst checken welke regels er gelden. Welke producten mag je wel of niet met restricties invoeren? Een virtuele assistent kan 24 uur per dag  geraadpleegd worden.

Populaire online aankopen

Vijftigplussers kopen buiten de Europese Unie vooral elektronica en gadgets (49.4%), kleding, schoenen, tassen en/of accessoires (37.5%) en ook de kinderen en kleinkinderen worden zeker niet vergeten, want 15.6% koopt speelgoed en spelletjes buiten de E.U.

De Douane let erg scherp op alle pakketjes die uit landen buiten de Europese Unie ons land binnen komen. Dus zijn alle hulp-Sinterklazen en hulp-Kerstmannen gewaarschuwd. Waar moet je goed op letten? De Douane geeft tips.

1. Wanneer je ergens een bestelling wilt plaatsen, check dan eerst op de website waar de webshop is gevestigd. Is dit niet vermeld zoek dan in Google of er ervaringen van andere consumenten te vinden zijn.
2. Heb je een bestelling geplaatst boven de 22 euro, controleer dan of de btw op je factuur staat vermeld. Is dat niet het geval dan moet je bij aflevering alsnog de btw en de inklaringskosten betalen.
3. Ook voor online aankopen die boven een totaalwaarde van 150 euro uitkomen moet je invoerrechten betalen.
4. Pas op wat je gaat kopen want niet alles mag zomaar worden ingevoerd. Het gaat dan met name om namaakkleding en namaakspeelgoed.
5. Ga voor je een aankoop doet eerst naar de website www.douane.nl/internetaankopen om te kijken welke eventuele kosten en regels van toepassing zijn.


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 1054
Categorie: 
Overig
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
btw webshop buitenland, invoerrechten douane, douane kosten berekenen