Volg ons via
 
 
 

Veilig gebruik van de roltrap

Liftinstituut wijst winkelend publiek op risico’s van onjuist roltrapgebruik

Shop till you drop! Maar als het aan Liftinstituut ligt liever niet op de roltrap. Met de decemberdrukte in winkels en winkelcentra voor de deur vraagt de keuringsorganisatie extra aandacht voor een veilig gebruik van de roltrap. Een grote voorlichtingscampagne tijdens de internationale Safety Awareness Week moet het winkelend publiek bewuster maken van de vaak onbekende gevaren van de roltrap.

“Zware spullen mee op de roltrap, geen hand op de leuningband, slechte schoenen en druk zijn met je smartphone… Het kan allemaal vervelende ongevallen veroorzaken bij het gebruik van roltrappen. Een ritje met de roltrap lijkt ongevaarlijk, maar letsel ligt op de loer”, zo weet voorlichter Koos van Lindenberg uit de dagelijkse praktijk van Liftinstituut.

“Cijfers van VeiligheidNL toonden eerder al aan dat er jaarlijks ruim 500 mensen op de spoedeisende hulp terechtkomen door een roltrapongeluk. En dan hebben we het nog niet eens gehad over alle kleinere incidenten waarbij het nog goed afloopt. Deze worden meestal niet gemeld.”

Bewustwording van veilig gebruik
De keuringsorganisatie neemt opnieuw het voortouw om het winkelend publiek te wijzen op de gevaren. Lindenberg: “Met de campagne Freeze! benadrukken we al jaren dat een veilige roltraprit begint met veilig gedrag. Kernboodschap: neem geen zware spullen mee, sta stil en houdt de leuningband vast. Dit jaar richten we ons tijdens de internationale Safety Awareness Week ook op al die ongelukken die ontstaan door onoplettendheid of een verkeerd gebruik van de roltrap.”

“Neem bijvoorbeeld losse veters en te lange kledingstukken zoals sjaals, die klem komen te zitten. En wie zijn schoen te dicht tegen de zijkant van de roltrap aanzet, kan bijvoorbeeld klem komen te zitten met de schoen of – erger nog – met de voet. Ook zien we regelmatig dat kinderen rond de roltrap spelen. Het kan zelfs gebeuren dat ze langs de balustrade omhoog proberen te klimmen of over de leuningband omlaag willen glijden. En dan hebben we nog het gevaar – en de ergernis – van mensen die aan het einde van de roltrap blijven stilstaan en niet doorlopen.”

Focus op winkelend Nederland
In een grote online campagne wijzen ludieke animaties winkelend Nederland op deze vijf manieren van foutief roltrapgebruik. Speciale aandacht gaat uit naar de senioren: “Even met de rollator op de roltrap lijkt misschien ongevaarlijk. Maar we willen hen op het hart drukken om vooral de lift te pakken. Het kost iets meer tijd, maar het is wel stukken veiliger.”

Alle tips over veilig roltrapgebruik zijn te vinden op www.roltrapveilig.nl


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 635
Categorie: 
Overig
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
roltrap werking, breedte roltrap, gebruik roltrap, soorten veiligheid