Volg ons via
 
 
 

Een goede zonnebril is nu noodzaak

Sterke zonkracht en Uv-straling kunnen schade aan ogen veroorzaken

Het Nationaal Hitteplan is door de RIVM geactiveerd. Het Oogfonds voegt er één belangrijke tip aan toe: bescherm je ogen met een goede zonnebril. De zonkracht is de komende dagen sterk en Uv-straling kan permanente schade aan de ogen veroorzaken. 

Het KNMI voorspelt de komende dagen niet alleen erg hoge temperaturen, maar ook sterke zonkracht. Een overdosis Uv-straling verhoogt het risico op cataract, oftewel staar. Recent onderzoek noemt daarnaast leeftijdsgebonden maculadegeneratie. Deze oogziekte is de grootste oorzaak van blijvende slechtziendheid in Nederland. Net als bij huidkanker treden de gevolgen op na opeenstapeling van schade over langere tijd. Een goede zonnebril is daarom essentieel. Dat advies geldt extra voor kinderen: zij zijn vaker buiten en hun ogen zijn extra gevoelig voor Uv-straling. 

Onherstelbare oogschade

Oogfonds-directeur Edith Mulder, directeur van het Oogfonds: “Uit een eerdere peiling is gebleken dat Nederlanders laks zijn met beschermen van hun ogen tegen de zon. Uv-straling zie en voel je niet, maar ongemerkt lopen je ogen onherstelbare schade op. Bij sterke zonkracht is een goede zonnebril essentieel. Zorg dat je in de zomer altijd je zonnebril bij je hebt, zodat je deze op kan zetten als het nodig is.”  

Uv-straling en ogen

Het Oogfonds krijgt vaak vragen over Uv-straling en hoe de ogen hier het beste tegen te beschermen. Daarom lanceerde de stichting recent de nieuwe folder ‘Ogen en Uv-straling’. Hierin worden ook tips gegeven voor een goede zonnebril. De folder is gratis te bestellen op www.oogfonds.nl/uv


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 2022
Categorie: 
Overig
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
zonnebril heren, zonnebril dames, zonnebril kinderen, zonnebril merken