Volg ons via
 
 
 

Koken en verwarmen | Van gas op stroom

Huishoudens zullen in de naaste toekomst over moeten stappen op meer gebruik van elektriciteit dan van gas

De vondst van het Groningse gas in 1959 heeft ertoe geleid dat heel Nederland sedert 1963 werd aangesloten op het aardgas. De eerste ontdekking vond plaats in mei 1959 in Kolham (gemeente Slochteren). Later zou blijken dat zich in de bodem van de provincie Groningen een enorme hoeveelheid gas bevond. De enorme gasbel was van groot belang voor Nederland en heeft mede bijgedragen aan de voorspoedige ontwikkeling van ons land.

Op de Eerste Kerstdag in 1986 worden de Groningers opgeschrikt door een aardbeving. De beving had een kracht van 3.0 op de Schaal van Richter. De jaren erna volgen tot aan vandaag nog meer dan duizend aardbevingen met alle gevolgen van dien. Veel woningen, boerderijen en bedrijven lopen materiele schade op. De oorzaak is duidelijk: het winnen van het gas. Inmiddels blijkt uit een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) dat een groot aantal inwoners van de provincie Groningen zich niet meer veilig voelen en dat zo'n 10.000 mensen te maken heeft met acute stress-gerelateerde gezondheidsproblemen.

Geen gasaansluiting in nieuw te bouwen woningen

De Tweede Kamer wil dat meer nieuw te bouwen woningen niet meer worden aangesloten op het gasnet. Dit moet helpen om het gasverbruik snel te laten verminderen. Woningen worden dan aangesloten op het warmtenet of warmtepomp. Dit moet een begin zijn om Groningen niet langer te belasten door de gaswinning. Het ziet er dan ook naar uit dat in de toekomst alle woningen in Nederland geleidelijk aan zullen overstappen van gas op elektra. Hopelijk krijgen de Groningers snel duidelijkheid over het vergoeden van de ontstane schade en kan men dan eindelijk in alle rust gaan genieten van deze prachtige provincie.

Koken van gas op inductie

Ondanks de aanschaf van nieuwe pannen is koken op inductie nog niet zo heel veel duurder dan op gas. Een inductiekookplaat is een keramische plaat met daaronder een elektromagnetisch veld. De kookzones passen zich aan, aan het formaat van de pan.

Wel zijn voor inductie koken pannen nodig met een speciale magnetiseerbare bodem, herkenbaar aan het inductiesymbool.

Het voordeel van inductie koken is dat de kookplaat snel op temperatuur is en de kooktijd kort. Inductie koken is zuiniger dan koken op een ander elektrische kookplaat. Het nadeel van inductie koken is dat de aanschafprijs hoog is en er speciale pannen nodig zijn.


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 2784
Categorie: 
Wonen & Tuinieren
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
koken op gas verdwijnt, zonnepanelen en elektrisch koken, van gas naar inductie ombouwen