Dark Mode On / Off

Veilig op pad met een rollator of scootmobiel

Veilig op pad met een rollator

De keuze voor het type rollator is sterk afhankelijk van het gebruik.

Het is een alledaags straatbeeld: ouderen die achter een rollator lopen of zich met een scootmobiel verplaatsen. Het merendeel van de gebruikers zien deze hulpmiddelen als een uitkomst. Zo blijven zij langer mobiel, kunnen hun eigen boodschappen blijven doen en een ommetje maken wanneer zij dat willen. Er is ook een categorie ouderen die deze hulpmiddelen ziet als een teken van invaliditeit en zich daartegen verzetten. Pas wanneer zij de voordelen ervan inzien en ervaren, zoals het aspect veiligheid en onafhankelijkheid, gaan zij over tot aanschaf. Overweegt u een rollator of scootmobiel te kopen, dan geven wij u graag wat tips!

Welke rollator past het best bij u?

Er is een enorm aanbod aan rollators: lichtgewicht rollators, exemplaren voor gebruik binnenshuis, standaard rollators voor binnen én buiten en rollators die ook dienst kunnen doen als rolstoel.
De belangrijkste eigenschappen van een goede rollator zijn veiligheid en de stabiliteit. Bepaalde merken zijn hierop gekeurd en hebben dan ook onze voorkeur.
De keuze voor het type rollator is sterk afhankelijk van het gebruik. De lichtgewicht rollator voor binnen én buiten is de meest gebruikte versie. Deze is makkelijk te tillen en te vervoeren. Loopt u graag over bospaden, dan kunt u het beste kiezen voor een exemplaar met grote wielen die geen moeite heeft met een ongelijke ondergrond. Rollators kunnen uitgevoerd worden met tassen en manden zodat u volop ruimte heeft uw boodschappen mee te nemen.
Bij specialistische thuiszorgwinkels kunt u zich laten adviseren en verschillende rollators uitproberen. Vaak bieden zij rollators ook te huur aan, wat handig is als u wat meer tijd nodig heeft om te kijken of een rollator u goed bevalt.

Tips voor veilig gebruik van een rollator

Bij verkeerd gebruik kunt u ook met een rollator vallen. Hier geven wij u wat tips om dit te voorkomen:
•    Zorg ervoor dat de remmen goed en direct werken.
•    Let erop dat de rollator goed is uitgeklapt als u op pad gaat.
•    De zitting is goed uitgeklapt als u erop drukt en een klik hoort.
•    Zet de rollator op de parkeerrem als u opstaat, op de zitting gaat zitten of op een oneffen ondergrond stil gaat staan.
•    Let erop dat uw rollator op uw lengte is afgesteld, zodat u niet krom gaat lopen of onvoldoende steun krijgt.
•    Gebruik de drempelhulp bij stoepen, putten en kuilen.

Hoe kiest u de juiste scootmobiel?

Ook als het gaat om scootmobielen is de keuze groot. Ze zijn onderverdeeld in twee soorten: de vaste scootmobiel en de opvouwbare scootmobiel.
De eerstgenoemde is de standaard versie die geschikt is voor middellange afstanden. Deze worden geleverd in talloze modellen, van eenvoudig tot zeer luxe. De snelheid varieert tussen de 12 en 15 kilometer per uur. Met een standaard accu kunt u ca. 35 tot 40 kilometer overbruggen. De luxere versies van een vaste scootmobiel hebben een betere vering, een comfortabelere stoel en zijn stabieler. Ze kunnen uitgebreid worden met allerlei accessoires zoals een digitale display met kilometerteller en u kunt er langere afstanden mee afleggen.
Opvouwbare scootmobielen zijn ideaal wanneer u uw scootmobiel wilt meenemen op uitjes, vakantie e.d. Ze zijn veel compacter dan de vaste modellen en lichter in gewicht. Ze worden in delen vervoerd. U kunt er wel minder kilometers mee afleggen, gemiddeld 15 kilometer. Met een extra accupack kan deze afstand worden vergroot.
De keuze voor de juiste scootmobiel kan lastig zijn. Heeft u er een op het oog, maar twijfelt u? Dan is het tijdelijk huren een oplossing. Bij goede thuiszorgwinkels kunt u ook een scootmobiel leasen, uw oude scootmobiel inruilen bij aanschaf van een nieuwe of een gebruikt exemplaar kopen.

Tips voor veilig gebruik van een scootmobiel

Omdat een scootmobiel een gehandicaptenvoertuig is, kunt u gebruik maken van voetpaden, fiets- en bromfietspaden en de rijbaan.
•    Houdt u zich aan de verkeersregels!
•    Een scootmobiel mag slechts 1 persoon vervoeren.
•    Zorg dat uw voor- en achterlichten werken bij slecht zicht en in het donker.
•    Rij altijd recht een stoep of drempel op en af.
•    Zorg voor spiegels zodat u ook ziet wat er achter u gebeurt.
•    Pas uw snelheid aan als u in en voetgangersgebied rijdt.

Bron: www.totalezorgwinkel.nl

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.