Dark Mode On / Off

Woningaanpassing is soms onvermijdelijk

Woningaanpassing is soms onvermijdelijk

Wanneer begint ú met het aanpassen van uw huis voor later?

Veel ouderen hebben de wens om langer thuis te blijven wonen. Sterker nog: het liefst voor altijd. Geen aanleunwoning of verzorgingstehuis, maar geheel zelfstandig op een prettige manier oud worden in de eigen vertrouwde omgeving. En de beslissing om voor altijd in uw huidige woning te blijven wonen? Die kunt u ook maken als u nog een gezonde en vitale vijftigplusser bent. Om thuis te blijven wonen zijn aanpassingen aan de woning vrijwel altijd noodzakelijk. Het begint met subtiele aanpassingen, zoals het simpelweg vervangen van een kraan met lastige draaiknoppen door een gemakkelijker  te bedienen exemplaar, maar soms kan ook een volledige badkamerverbouwing of de plaatsing van een traplift niet te vermijden zijn.

Het is goed om alvast na te denken over woningaanpassingen die in de toekomst nodig zullen zijn. Ook al lijkt het op dit moment misschien nog maar moeilijk voor te stellen, naarmate u ouder wordt zullen lichamelijke ongemakken zich onherroepelijk aandienen, waarbij voorheen simpele huishoudelijke taken niet meer zo vanzelfsprekend zijn zoals vroeger het geval was.

Wat zijn de mogelijkheden en welke aanpassingen zijn eigenlijk nodig om nog lang thuis te kunnen blijven wonen naarmate de jaren verstrijken? Waar begint u en vooral, wanneer?

Het einddoel is het creëren van een levensloopbestendige woning, waar u net zoals vroeger alles zoveel mogelijk zelf kunt doen.

De eerste aanpassingen

Omdat uw gewrichten minder soepel worden, zullen handelingen zoals bukken en reiken inspannend of zelfs moeilijk worden. Ook ervaren veel ouderen duizeligheidsklachten of meer moeite met de coördinatie, waardoor het risico op vallen toeneemt. In combinatie met een afname van de botdichtheid, waardoor uw botten bij een val sneller breken, kan een gebroken heup bijvoorbeeld zeer ernstige gevolgen hebben. Het voorkomen van vallen en het vergroten van het gemak in huis zijn de eerste aanpassingen waarvoor subtiele en onopvallende woningaanpassingen noodzakelijk kunnen zijn. In de eerste fase van woningaanpassing kunt u denken aan:

•    Antislipvloer in de badkamer
•    Kranen vervangen door licht te bedienen  exemplaren
•    Verlaagde drempels
•    Lades in de keukenkastjes in plaats van planken
•    Bovenkasten in de keuken verwijderen
•    Betere verlichting
•    Inloopdouche

Daarnaast kunnen alle tappunten worden aangepast, zodat u zich niet aan (te) heet water kunt branden en het eventueel aanwezige gasfornuis of elektrische kookplaat wordt brandveilig gemaakt door automatisch af te slaan als het niet meer gebruikt wordt.
Grondige verbouwing noodzakelijk?
Als uw klachten verder toenemen door ouderdom, een beperking of bijvoorbeeld ziekte, dan kunnen meer ingrijpende woningaanpassingen noodzakelijk zijn. Uw huis verandert dan zichtbaar, maar daar staat tegenover dat u wel in uw vertrouwde omgeving kunt blijven wonen.

Ingrijpende maatregelen zijn onder meer:

•    Deuren verbreden, rolstoelvriendelijke doorgangen creëren
•    Aanbouw aan de woning
•    Plaatsen van een inloopbad
•    Traplift monteren
•    Douchestoel en steunen aan de muur in de badkamer bevestigen

Een traplift laten plaatsen betekent meestal een behoorlijke verandering. Er zijn tegenwoordig echter veel verschillende modellen en soorten trapliften beschikbaar die het uiterlijk van uw trap niet drastisch veranderen. De rail wordt subtiel weggewerkt langs de binnen- of buitenzijde van de trap.
Hoewel een traplift meestal een aanzienlijke investering vergt, is het bijna altijd nog voordeliger dan het naar de benedenverdieping verplaatsen van onder meer een volledige bad- en slaapkamer. Bovendien blijft de bovenverdieping van uw woning volledig benut. Kiest u voor een nieuwe of tweedehands traplift? Wilt u er een kopen of misschien is een traplift huren wel een beter idee? Door een gebruikte traplift te overwegen kunt u veel geld besparen.

De nieuwste technologische snufjes

Functies die tot voor kort voorbehouden waren aan ‘het huis van de toekomst’, zijn tegenwoordig alom beschikbaar. Met zogenaamde domotica wordt uw woning slimmer en anticipeert het automatisch op uw (verwachte) gedrag. Denk hierbij aan zaken zoals een zelflerende thermostaat, automatisch inschakelende verlichting, vanzelf sluitende gordijnen als het donker wordt en een voordeur die op afstand te openen is via uw smartphone of tablet. ’s Nachts als u naar het toilet gaat, schakelt de verlichting automatisch in zodat u niet in het donker naar het lichtknopje op zoek hoeft te gaan.

Verder in de toekomst zijn er grote verwachtingen van robotica, die het nog gemakkelijker zullen maken om thuis te blijven wonen. De droom van een universele huishoudrobot die u veel werk uit handen neemt zou binnen enkele tientallen jaren weleens werkelijkheid kunnen zijn.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen