Dark Mode On / Off

Zonnepanelen schoonmaken

tips schoonmaken zonnepanelen

Eens per jaar schoonmaken van de zonnepanelen geeft een hogere opbrengst

Om voldoende opbrengst te kunnen halen met de zonnepanelen is het raadzaam om deze eens per jaar schoon te maken. Dit kan het beste, voor het begin van het zomerseizoen, in de maand april. Schone zonnepanelen geven een hogere opbrengst. Hoewel veel leveranciers melden dat de panelen vanzelf wel schoon regenen blijft er toch altijd nog veel stof en vogelpoep op zitten. Vooral grote klodders vogelpoep leiden tot rendementsverlies.

Tips voor het schoonmaken van zonnepanelen

Wanneer de zonnepanelen geplaatst zijn op een plat dak, kun je waarschijnlijk wel op een eenvoudige manier regelmatig even controleren hoe het staat met de vervuiling. Alleen een beetje stof regent er vaak wel weer vanaf. Anders is het met zonnepanelen die hoog en op een schuin dak zijn geplaatst. Om geen risico’s te nemen kun je deze laten schoonmaken of afspoelen met een tuinslang. Als er in jouw woonomgeving erg hard water voorkomt is het beter om ze te reinigen met regenwater. Dit kan bijvoorbeeld met een grote plantenspuit. Geen hogedrukspuit gebruiken. Voor je begint met water af te spuiten haal je zoveel mogelijk vieze plekken weg wanneer de zonnepanelen nog droog zijn.
Begin nooit met schoonmaken als de zon er op staat of wanneer de installatie in bedrijf is. De voorkeur is ‘s morgens vroeg of ‘s avonds.
Gebruik nooit geen agressieve schoonmaakmiddelen en schuursponsjes. Ook geen allesreiniger of groene zeep. Dit alles kan krasjes veroorzaken.

Sneeuw op de zonnepanelen

Wanneer er op de zonnepanelen een laag sneeuw is ontstaan wordt er door te weinig zonlicht geen rendement meer behaald. Sneeuw moet dus, wanneer je er eenvoudig bij kunt komen, verwijderd worden. Dit kun je voorzichtig proberen met een telescopische wisser. Wanneer de panelen iets schuin staan valt het er mogelijk ook vanzelf af wanneer het licht gaat dooien. Sneeuw niet te lijf gaan met lauw water of gaan afspuiten. Hierdoor ontstaat een ijslaag op de panelen. Ook geen zout of ijskrabber gaan gebruiken om beschadiging te voorkomen.

Al met al blijft het soms een lastig klusje, met name wanneer de zonnepanelen hoog zijn geplaatst. In dat geval is het verstandiger om de leverancier te raadplegen of om een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen. Een val van de ladder wordt op die manier voorkomen.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen