Volg ons via
 
 
 

Huisdier wordt zenuwachtig van vuurwerk

Huisdieren raken in paniek door knallend vuurwerk

De jaarwisseling eindigt ongetwijfeld knallend, maar veel van onze huisdieren raken in paniek door het vuurwerk. Waarschijnlijk associëren onze honden en katten dit geknal met onweer en bliksem. Huisdieren reageren daar zeer wisselend op, maar bij de zenuwachtige honden zien we de meeste reacties. Soms heftig blaffen, janken of paniek, maar vaak ook wegkruipend onder bed of in andere donkere hoeken van het huis. Een deel van de jachthonden is gefokt om te reageren op het schot van de jager, bij deze dieren speelt een erfelijke factor mee. Bij huiskatten moeten we veel beter kijken om schrikreacties waar te nemen, maar nogal wat katten raken ¨op de vlucht¨ tijdens het vuurwerk.

Enkele tips voor je huisdier en vuurwerk:

Als je hond angstig reageert op vuurwerk, het dier zo veel mogelijk negeren. Door aandacht te geven, belonen we als het angstige gedrag op het geknal. De volgende keer zal je huisdier door angstig gedrag weer om aandacht vragen. Daarom doe je als baas, de roedelleider, alsof het knallen en flitsen heel normaal is (dus niet straffen en niet belonen.) 
Hond op zijn eigen vertrouwde plaats laten liggen. 
Hond alleen aan de lijn uitlaten rond oud en nieuw. 
Kat altijd binnenhouden op oudejaarsdag en bij voorkeur opsluiten in een klein kamertje waar hij vertrouwd is of in een afgesloten kooitje in een bekende grotere ruimte. 

Licht aanlaten en gordijnen dicht (ramen ook) in de kamer waar het huisdier is. Radio of tv kan ook aan (als daar geen geknal op is). 
Bij vogels een doek over de kooi hangen (gaan vaak slapen of houden zich rustig in het donker). 
Bij katten kan ¨Feliway¨ gebruikt worden. Dit middel bevat feromonen, de stof die de kat afgeeft met het kopjes geven. De kat gaat zich daardoor op zijn ¨gemak voelen¨. Feliway is verkrijgbaar bij de dierenarts en hij/zij kan gedetailleerde informatie geven over het gebruik. 

Voor honden die erg paniekerig zijn kunnen kalmerende tabletjes (Calmivet, Vetranquil) bij de dierenarts worden gehaald. Laat uw dierenarts de werking goed uitleggen. Normaal ongeveer twee uur voor het hoogtepunt van de te verwachten problemen de pilletjes geven, niet op een volle maag. Gewicht van de hond meenemen naar de dierenarts. Niet tot de laatste dag wachten, want de voorraad ¨vuurwerkpillen¨ bij de dierenarts is soms beperkt.

Laat je huisdier chippen en registreren voor het geval hij toch wegloopt.


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
1 reactie(s)
Marjan. (Gast)
Geplaatst op 01-01-2019 om 20:15

Ik heb een CD van de dierenarts waar vuurwerk- en onweergeluiden op staan. In augustus moet je dan al beginnen met trainen,d.w.z. de cd eerst zacht afdraaien. De volgende dag zet je de cd iets harder, de dagen erna steeds een beetje harder en op het laatst knoeterhard aanzetten. Dan worden de dieren getraind, raken ze er aan gewend en worden er niet-heet-of-koud-van- tijdens de jaarwisseling.

Ideaal, ik kan het iedereen die een hond of kat heeft aanbevelen.

Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 880
Categorie: 
Dieren
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
vuurwerk geluiden voor honden, vuurwerk geluiden app, honden en vuurwerktips