Volg ons via
 
 
 

Kniepertjes horen bij jaarwisseling

Kniepertjes | In december een plat wafeltje en in januari opgerold tot nieuwjaarsrolletje

Rond de jaarwisseling worden traditioneel, in met name de provincies Groningen, Overijssel, de Achterhoek en Drenthe de kniepertjes gebakken. Kniepertjes zijn zoet, dun en hard en worden ook wel ijzerkoekjes genoemd of zoals men in Groningen zegt, kniepkoukies.

Met behulp van een wafelijzer worden de ronde bolletjes beslag gebakken tot ze mooi plat zijn geworden. De bakker (meestal moeder) wordt hierbij vaak bijgestaan door de rest van de familie. Tegenwoordig worden de kniepertjes gebakken met een elektrisch wafelijzer maar vroeger had men hiervoor een gietijzeren kniepertjesijzer die boven het haardvuur werd gehouden om heet te worden.

Kniepertjes hebben wel iets weg van oubliehoorns die voor schepijs worden gebruikt alleen zijn ze door het ijzer plat geworden. Ook wordt er een ander recept voor gebruikt. Kniepertjes zijn zoeter en er wordt veelal kaneel aan toegevoegd. Vaak wordt tijdens het bakken onderscheid gemaakt. De helft van het beslag worden kniepertjes van gebakken en de andere helft is voor de rolletjes die er van worden gedraaid.

Nieuwjaarsrolletjes

De traditie geeft aan dat in december vooral de kniepertjes worden gebakken maar dat men de gasten op nieuwjaarsdag een nieuwjaarsrolletje aanbiedt. De reden hiervoor is dat het platte kniepertje symbool staat voor het oude jaar dat zich reeds heeft ontvouwen. Het nieuwjaarsrolletje staat symbool voor al het onbekende dat het nieuwe jaar zal brengen. Vooral in Groningen en in de Achterhoek zijn de nieuwjaarsrolletjes erg populair. 

De nieuwjaarsrolletjes worden gemaakt van het gebakken kniepertje. Zodra deze uit het ijzer wordt gehaald wordt het, nog hete, wafeltje snel met een rond stokje tot een rolletje gedraaid. De nieuwjaarsrolletjes worden in het hele land gegeten waarbij ze vaak met slagroom worden gevuld.


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 666
Categorie: 
Eten en Drinken
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
recept kniepertjes, kniepertjes beslag, kniepertjes ijzer, recept kniepertjes oma