Volg ons via
 
 
 

Gevaar koolmonoxide onderschat

Steeds meer mensen zijn het slachtoffer van een koolmonoxidevergiftiging.

Steeds meer mensen zijn het slachtoffer van een koolmonoxidevergiftiging. Opmerkelijk genoeg komt dat vooral door foutief geïnstalleerde of onvoldoende onderhouden cv-ketels. In het verleden werden problemen met koolmonoxide namelijk bijna altijd veroorzaakt door oude open geisers.

Om precies te zijn gebeurt inmiddels 46 procent van de ongevallen met koolmonoxide met cv-installaties. Dat blijkt uit een recent verschenen rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). In totaal gaat het om enkele honderden gewonden en vijf tot tien doden per jaar. Althans, dat zijn de geregistreerde gevallen. Volgens de OVV worden de symptomen van koolmonoxidevergiftiging namelijk vaak niet herkend. Het daadwerkelijke probleem zou dus nog drie tot vijf keer zo groot zijn. En dat is fors meer dan enkele jaren geleden.

De reden voor die stijging moet volgens de OVV gezocht worden in diverse kwesties. Eén van de meest opvallende bevindingen uit het rapport is, aldus de Raad zelf, dat er vaak problemen zijn met nieuwe cv-ketels. Het gaat dus niet langer om oude en slecht ontworpen installaties, maar om moderne en vaak goed onderhouden ketels. Het blijkt echter dat ze vaak slecht zijn aangelegd door monteurs die de vereiste vakkennis ontberen. Kwaliteitslabels lijken daar bovendien geen bescherming tegen te bieden.

Dat betekent dus dat ook periodiek onderhoud geen goede werking kan garanderen. Daarbij komt dat ook CO-melders vaak niet correct blijken te functioneren. Dat maakt dat als er problemen zijn, die ook niet worden opgemerkt totdat het te laat is. 

De reden dat vakkennis vaak ontbreekt is overigens waarschijnlijk het gevolg van een recente wetswijziging. Sinds de Vestigingswet voor bedrijven is afgeschaft in 2007, zijn er minder bekwaamheidseisen waaraan bedrijven moeten voldoen voordat zij hun onderneming kunnen beginnen. Dat zorgt voor een toename van onbekwame installateurs. Zo wordt het probleem dus enkel groter. De OVV vindt dan ook dat de politiek snel stappen moet gaan nemen.


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 1688
Categorie: 
Wonen & Tuinieren
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
cv onderhoud, cv onderhoud vergelijken, koolmonoxidevergiftiging