Volg ons via
 
 
 

Energierekening gaat opnieuw omlaag

De energierekening van ruim de helft van de Nederlandse huishoudens gaat per 1 januari omlaag met gemiddeld zo’n € 50,- op jaarbasis.

De energierekening van ruim de helft van de Nederlandse huishoudens gaat per 1 januari omlaag met gemiddeld zo’n € 50,- op jaarbasis. Dit komt door een daling van de variabele energietarieven bij vrijwel alle leveranciers. De prijs voor gas daalt met gemiddeld ruim 5%, die voor elektriciteit tussen de 3-6% (afhankelijk van welke leverancier). Afgelopen juli daalden deze variabele tarieven ook al.

Dit heeft vergelijkingssite Pricewise berekend na onderzoek onder leveranciers, inkopers en andere experts op de energiemarkt – waaronder Essent, Delta en Nuon. Delta verlaagt per 1 januari de variabele tarieven voor gas en elektra met elk 7%. Andere leveranciers zullen dit voorbeeld grotendeels volgen. Eneco zal de gasprijs niet heel sterk verlagen. Het bedrijf liet die per 1 juli al meer zakken dan de meeste concurrenten.

Wat verandert er in 2016?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Niet zonneklaar

Hoe het prijsvoordeel voor huishoudens met variabele tarieven per 2016 exact uitpakt is niet zonneklaar. Het kabinet wil de energiebelasting nog aanpassen. Wel staat vast dat alle huishoudens van hoogspanningsbedrijf TenneT volgend jaar nog elk € 10,- terugkrijgen. Afgelopen juli daalden de energieprijzen in ons land ook al. Dat leverde toen ook een voordeel op van zo’n € 50,- op jaarbasis voor een gemiddeld huishouden (3.500 kWh, 1.700 m3 gas).

Afnemende vraag

De daling van de gasprijs is vooral een gevolg van een afnemende vraag, door betere isolatie aan huizen en zachte winters. Gas is tegenwoordig ook minder afhankelijk van de olieprijs. Stroom wordt goedkoper door betere koppelingen met netwerken van Duitsland, Noorwegen en Denemarken, aldus hoogspanningsbedrijf TenneT. Hierdoor kan ook goedkope groene stroom uit pieken in wind- en zonne-energie naar Nederland worden getransporteerd. Dit levert Nederlandse consumenten een jaarlijkse besparing op van tientallen miljoenen euro’s.

Vaste tarieven

Hoewel de daling van de variabele energietarieven goed nieuws is voor veel consumenten, relativeert Niels Brölman, directeur vergelijkingssite Pricewise: “De variabele tarieven van deze zogenaamde modelcontracten gaan met vijf tientjes per jaar omlaag. Dit is een kleine besparing als je de variabele tarieven vergelijkt met de vaste (actie) tarieven van bijvoorbeeld 1-jarige contracten. Overstappen naar een 1-jarig contract levert met cashbacks een besparing van € 200,- tot € 350,- op. Blijf als consument dus kritisch je energierekening vergelijken; dan kun je nog meer besparen.”

Messcherpe prijzen

Door aanmoedigingen van consumentenorganisaties neemt de vraag naar 1-jarige contracten met vaste tarieven toe. Ze zijn voor leveranciers de uithangborden op vergelijkingssites. Leveranciers zetten soms zelfs reclamegeld in om met messcherpe prijzen bovenaan in de vergelijker te komen en zodoende  veel klanten binnen te hengelen. Leveranciers voeren geen cashback-acties voor contracten met variabele tarieven voor onbepaalde tijd, omdat klanten elk moment kunnen opzeggen. Ze binden klanten liever met langlopende, driejarige contracten. Cashback- of kortingsactie uitsmeren over drie jaar levert een klant minder op dan in één jaar. Bovendien kun je in het laatste geval sneller overstappen naar een nóg goedkopere leverancier.

Tientje

Het tientje dat alle Nederlandse huishoudens in 2016 krijgen van TenneT komt uit een spaarpot met € 721 miljoen. Het geld stamt van vergoedingen die stroomleveranciers betalen voor het im- en exporteren van buitenlandse elektriciteitsnetwerken. De Autoriteit Consument & Markten is tevreden dat die reserve aan consumenten wordt teruggegeven. Bedrijven krijgen meer geld teruggestort.

Energiebelasting onzeker

Wat de energiebelasting in 2016 gaat doen is nog altijd onzeker. Staatssecretaris Eric Wiebes wil het belastingtarief voor gas met 5 cent verhogen en die voor stroom met 2 cent verlagen. Dat zou huishoudens 104 miljoen euro extra kosten. Met dat geld wil Wiebes de belastingdruk van eenverdieners verlagen en ook het kindgebonden budget of de kinderbijslag verhogen. De Kamer vindt deze geste aan alleenverdieners nog onvoldoende.

Kan jouw energierekening omlaag door de nieuwe tarieven?
Vergelijk hier energieleveranciers


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 1108
Categorie: 
Wonen & Tuinieren
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
energie vergelijken, energie vergelijken pricewise, energie vergelijken onafhankelijk