Volg ons via
 
 
 

Aanvragen (verlengen) rijbewijs

Rijbewijs moet verlengd cq vernieuwd worden voor de datum welke op het rijbewijs staat

Een rijbewijs moet verlengd cq vernieuwd worden voor de datum welke op het rijbewijs staat. Een nieuw rijbewijs moet je aanvragen bij de gemeente (of stadsdeelkantoor) waar je staat ingeschreven. Neem een goede pasfoto mee die aan de gestelde eisen voldoet en een geldig identiteitsbewijs. Neem ook het oude rijbewijs mee en zorg ervoor dat je de kosten gelijk kunt voldoen.

Nieuw rijbewijsdocument


Sinds 1 oktober 2006 ontvang je een nieuw rijbewijsdocument, in de vorm van een bankpasje. Het oude papieren rijbewijs bestaat niet meer. Ben je nog steeds in het bezit van een (oud) papieren rijbewijs, maar is deze nog wel geldig, dan hoef je tot aan de vermelde geldigheidsdatum niets te ondernemen. Wie toch liever de nieuwe 'plastic' kaart heeft mag deze wel aanvragen maar betaald hier dan extra kosten voor. De wachttijd voor de aanvraag van een nieuw rijbewijs duurt gemiddeld 5 werkdagen. Zolang het oude rijbewijs nog geldig is, kun je gewoon blijven autorijden. Is de geldigheidsdatum reeds verlopen dan mag je niet deelnemen aan het verkeer.

Geldigheidsduur rijbewijs


Normaal gesproken is een rijbewijs geldig voor de duur van 10 jaar. Automobilisten en motorrijders die de leeftijd van 75 jaar bereiken, moeten zich iedere 5 jaar laten keuren door het CBR. Vanaf 65 jaar is de geldigheid van een rijbewijs dan ook korter dan 10 jaar. Wanneer een rijbewijs is verlopen, hoef je niet opnieuw examen te doen, mits het rijbewijs niet verlopen is voor 1 juli 1985.

Oud rijbewijs inleveren


Bij het afhalen van een nieuw rijbewijs dien je het oude in te leveren. Deze krijg je ook niet meer terug. Deze maatregel is ingevoerd om fraude tegen te gaan.

Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 1327
Categorie: 
Vervoer
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
rijbewijs vernieuwen, rijbewijs aanvragen, rijbewijs kosten, voorlopig rijbewijs