Volg ons via
 
 
 

Kans op brand is 1 op 65

Concrete tips hoe je brand kunt voorkomen en tijdig meldt, maar ook hoe je bij brand veilig vlucht

Uit nieuw onderzoek blijkt dat in Nederland de kans om thuis een brand mee te maken 1 op 65  is. Reden voor de Brandweer en de Brandwonden Stichting om Nederlanders in oktober concrete tips te geven hoe je brand kunt voorkomen en tijdig meldt, maar ook hoe je bij brand veilig vlucht. Met de landelijke campagne ‘Wat doe JIJ bij brand? Vluchten moet je oefenen!’ en de website www.watdoejijbijbrand.nl maken de brandweer en haar 25 veiligheidsregio’s samen met de Brandwonden Stichting zich sterk om een halt toe te roepen aan de vele branden die jaarlijks onnodig veel schade en erger nog, slachtoffers en doden eisen.

De ‘Risicomonitor Woningbranden’ die het Verbond van Verzekeraars later deze maand uitbrengt, toont aan dat de kans dat je in Nederland thuis een brand meemaakt 1 op 65 is. Deze kans verschilt in grote mate van eerder uitgebrachte cijfers, omdat in de ‘Risicomonitor Woningbranden’ álle woningbranden zijn geteld. Eerdere statistieken baseerden zich op branden waarvoor de brandweer was uitgerukt.

Topje van de ijsberg


“Als het om woningbranden gaat, zien wij volgens de statistieken dus enkel het topje van de ijsberg. De Risicomonitor Woningbranden brengt namelijk ook (kleinere) branden waar geen brandweer op afkomt, maar wel veel schade opleveren in kaart. De kans op een brand in huis is daarmee echt verbazingwekkend hoog.” zegt Hilda Raasing, lid begeleidingscommissie Brandpreventieweken en Regionaal Commandant. “Mensen kunnen zelf veel doen om het risico op brand te verkleinen. Daarom is het van groot belang dat iedereen nu maatregelen neemt om brand in huis te voorkomen. Dat betekent: op www.watdoejijbijbrand.nl bekijken hoe je brandveilig(er) leeft, nu meteen een werkende rookmelder plaatsen en oefenen hoe je met je gezinsleden binnen 3 minuten veilig je huis uit vlucht.”

Aandacht voor senioren


De actie ‘Wat doe JIJ bij brand? Vluchten moet je oefenen!’ is gericht op brandveiligheidsbewustzijn en de noodzaak van veilig vluchten. Hilda Raasing: “Hoewel we ons op alle Nederlanders richten, is er speciale aandacht voor een zeer kwetsbare groep bij brand: thuiswonende 65-plussers. Volgens het onderzoek ‘Fatale woningbranden’ van de Brandweeracademie waren van de 45 personen die in 2013 omkwamen bij een woningbrand 13 mensen 65-plus[2]. Vlam-in-de-pan, roken of kortsluiting zijn de voornaamste oorzaken van fatale branden. Als je dan bedenkt dat je vanaf de start van een brand maar 3 minuten hebt om te vluchten, dan begrijp je hoe lastig dat is als je minder snel bent. Daarom gaan we in oktober met thuiswonende senioren bespreken en zo mogelijk oefenen hoe je moet vluchten bij brand. Want als we niks doen, is de verwachting van de Brandweeracademie dat het aantal branddoden onder senioren in 2030 met 80% toeneemt[3].”

Laat je (groot)ouders niet stikken


Om ervoor te zorgen dat er daadwerkelijk geoefend gaat worden, gaat de brandweer in oktober bij thuiswonende senioren op bezoek. Maar omdat de brandweer dit niet alleen kan, doen we ook een beroep op buren, familie, mantel- en thuiszorgers en alle anders mensen die hun (groot)ouders, buren of vrienden niet willen laten stikken bij brand. Bij de vluchtoefening ervaart de bewoner welke (soms letterlijke) struikelblokken hij of zij moet nemen als er thuis brand uitbreekt en hoe snel die 3 minuten voorbij zijn. De struikelblokken en de daarbij ontstane eerste oplossingen worden landelijk verzameld en direct gedeeld binnen de brandweerregio’s.

1 oktober: 16 burgermeesters helpen ouderen met vluchten


Op 1 oktober is de aftrap voor vluchtoefeningen in het hele land. Een fantastisch initiatief komt die dag uit de regio Gelderland-Midden: 16 burgemeesters, ieder verantwoordelijk voor de veiligheid in hun gemeente, bezoeken die dag samen de brandweer een zelfstandig wonende senior. Ze bekijken hoe veilig hij of zij woont en ervaren samen hoe vluchten bij brand gaat. En natuurlijk wordt ook gecheckt of er rookmelders hangen, of er sprake is van onveilig gebruik van elektriciteitskabels, dat er niet in bed wordt gerookt en of de vluchtroute vrij van obstakels is. De burgemeesters laten hiermee zien dat brandveiligheid hoog in het vaandel staat.  

Rookmelderteam


Ouderen die hulp nodig hebben bij het plaatsen van rookmelders, kunnen ook de hulp inroepen van het Rookmelderteam. Dit team van vrijwilligers, getraind door de Brandweer en Brandwonden Stichting helpen mensen in heel Nederland met het plaatsen van hun rookmelder. Ook geven zij advies over brandveiligheid in huis. Aanvragen voor het Rookmelderteam gaan via tel. nr. 0251-275590 of www.brandwondenstichting.nl/rookmelderteam.

Zij maken ‘Wat doe JIJ bij brand?’ mogelijk


‘Wat doe JIJ bij brand? Vluchten moet je oefenen!’ is een campagne van de Nationale Brandpreventieweken en is een initiatief van de Nederlandse Brandwonden Stichting, Brandweer Nederland, het IFV (Instituut Fysieke Veiligheid) en het Verbond van Verzekeraars en wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Veiligheid en Justitie en First Alert.


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 1503
Categorie: 
Wonen & Tuinieren
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
woningbrand nederland, brandwondenstichting, voorkomen brand, brand voorkomen tips