Volg ons via
 
 
 

Nederlander kritischer over vredesmissies

Nederlanders waarderen de inzet van Nederlandse militairen bij vredesmissies minder dan in voorgaande jaren.

Nederlanders waarderen de inzet van Nederlandse militairen bij vredesmissies minder dan in voorgaande jaren. Vorig jaar vond 76 procent deelname aan vredesmissies van (groot) belang, dit jaar is dat 68 procent. Ook vinden Nederlanders deelname aan vredesmissies achteraf minder vaak terecht. Dit blijkt uit de jaarlijkse Veteranenmonitor van het Veteraneninstituut onder ruim 1000 Nederlanders, uitgevoerd door Blauw Research. 

Ondanks dat nog altijd ruim 60% van de Nederlanders de inzet van veteranen waardeert, is deze voor het tweede opeenvolgende jaar gedaald. Nelleke Rienstra, woordvoerder van het Veteraneninstituut: ’De waardering voor veteranen bevindt zich gelukkig nog altijd op een heel behoorlijk niveau. We vermoeden dat de daling mede wordt veroorzaakt door een kritischer houding tegenover defensie-uitgaven tijdens de economische crisis, maar ook door de soms negatieve berichtgeving in de media over militair optreden.’ Uit het onderzoek blijkt bijvoorbeeld ook dat ouderen (64+) kritischer zijn geworden op de Nederlandse rol in missies in Indonesië, Libanon, Srebrenica en Uruzgan. 

Top 5 meest gewaardeerde missies
  • 1.Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
  • 2.Kustwateren Oost-Afrika (2010-heden)
  • 3.Cambodja (1992-1993)
  • 4.Uruzgan (2006-2010)
  • 5.Bosnië (1992-heden) 

Minder draagvlak voor anti-piraterij missie

Bijna iedereen (93%) vindt de inzet van Nederlandse militairen tijdens de Tweede Wereldoorlog terecht. De missies in Cambodja (1992-1993) en Irak (2003-2005) scoren met 32% het laagst. De missie in de kustwateren van Oost Afrika (anti-piraterij) speelt nog steeds. Het draagvlak hiervoor is met 63% hoog, maar gedaald ten opzichte van 2012 (74%). 
Bekendheid met missies neemt af
Uit het onderzoek blijkt dat de bekendheid met de meeste missies is afgenomen in vergelijking met 2012. Ouderen zijn over het algemeen bekender met de inzet van Nederlandse militairen dan jongeren. Zelfs recente missies raken snel in de vergetelheid: zo was in 2007 nog 83% op de hoogte van de missie in Irak (2003-2005), dit jaar is dit 66%. ‘Veteranen van oorlogen en vredesmissies vinden het belangrijk dat er aandacht is voor de hun inzet onder vaak uiterst moeilijke omstandigheden. Bekendheid met hun missie draagt bij aan de mate waarin zij zich als mens en militair gekend en gewaardeerd voelen, wat hun welzijn weer ten goede komt’, aldus Rienstra. 
Over het onderzoek
Sinds 2000 laat het Veteraneninstituut de Veteranenmonitor uitvoeren door Blauw Research. Met dit onderzoek worden de bekendheid met en opvattingen over militair optreden en veteranen in kaart gebracht. De onderzoekspopulatie is de volwassen Nederlandse bevolking. Dit jaar is het onderzoek uitgevoerd onder 1095 respondenten. 
Over het Veteraneninstituut
Het Veteraneninstituut (Vi) zet zich actief in voor de maatschappelijke erkenning van en waardering voor veteranen en streeft naar optimale zorg voor deze veteranen en hun gezinsleden. Daarnaast verwerft en verspreidt het Vi kennis over onderwerpen die voor veteranen van belang zijn en bevordert het instituut wetenschappelijk onderzoek hiernaar. 

Het Vi is er voor alle veteranen en hun thuisfront die ons land hebben gediend tijdens oorlogen en vredesmissies, in Nederland of waar ook ter wereld. Voor jong en oud, in dienst of uit dienst. Iedereen kan met vragen over veteranen of veteranenthema’s bij het Vi terecht.


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 5328
Categorie: 
Overig
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
veteraneninstituut, veteranen, vredesmissie, indie veteranen, veteranen nederland, veteranen betekenis