Volg ons via
 
 
 

Hond kort aanlijnen in lift

Liftinstituut roept op tot kort aanlijnen hond in lift | Voorlichtingscampagne wijst hondenbezitters op gevaar

Voor veel senioren vormt een hond een waardevolle aanvulling op het leven. Niet zelden is de viervoeter het maatje dat overal mee naar toe gaat. Bij het verruilen van de eengezinswoning voor een seniorenappartement krijgen hond en baasje te maken met het vervoer per lift. Het meenemen van de hond blijkt niet altijd zonder gevaar, getuige een dodelijk ongeval begin dit jaar. Reden voor het Liftinstituut om hondbezittend Nederland met een voorlichtingscampagne op te roepen om honden in de lift vooral kort aan te lijnen. Gezien de belangrijke rol die de hond vervult voor senioren, richt het Liftinstituut zich daarbij ook heel gericht op deze groep.

Het Liftinstituut registreerde in 2013 meerdere incidenten waarbij hond en hondenbezitter werden gescheiden door de liftdeuren. In drie gevallen liep het met een sisser af: het breken van de riem voorkwam dat de hond door de omhooggaande lift werd opgehangen. In één geval liep het slecht af: een vrouw die een hond wilde redden, viel samen met de hond in de liftschacht. 
Pictogram wijst op gevaar
Nadruk binnen de voorlichtingscampagne ligt op de introductie van een nieuw pictogram dat hondenbezitters adviseert om de lijn van de hond in de lift kort te houden. De sticker met het waarschuwingspictogram is inmiddels gratis aan te vragen op www.liftinstituut.nl/hond.
Werken aan nieuwe veiligheidsvoorzieningen
De Nederlandse liftenbranche ondersteunt het initiatief van harte. Aangespoord door het Liftinstituut onderzoekt de branche nu de technische mogelijkheden om liften hondveiliger te maken. Koos van Lindenberg, veiligheidskundige bij het Liftinstituut, legt uit: “De meeste sensoren van liftdeuren merken de hondenriem niet op. Sterker nog: als de lift naar boven vertrekt, kan de hondenriem zorgen voor ontgrendeling van de liftdeuren, waardoor een bijzonder gevaarlijke situatie ontstaat. Nieuwe detectiesystemen en veiligheidsvoorzieningen moeten dit soort incidenten voorkomen. Maar innovatie kost tijd. Daarom hebben we nu een pictogram ontwikkeld dat iedereen in de lift wijst op het belang van kort aanlijnen.”
Ongelukkige samenloop van omstandigheden
Het Liftinstituut was nauw betrokken bij het onderzoek naar het ongeval in Capelle aan den IJssel, waarbij een vrouw verongelukte. Van Lindenberg: “Het lijkt erop dat er sprake was van een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Het slachtoffer heeft de lift waarschijnlijk normaal verlaten op de eerste verdieping, maar ze werd gevolgd door de aangelijnde hond van de medepassagier die in de lift achterbleef. De lift is daarna – met de hondenriem tussen de deur –vertrokken naar boven. Doordat de passagier in de lift en de hond met elkaar verbonden bleven door de riem, is de hond opgetild. De strakgetrokken hondenriem ontgrendelde de schachtdeur van de eerste verdieping, waardoor de schachtdeur kon opengaan. Vermoedelijk wilde het slachtoffer de hond losmaken van de riem, waarbij ze samen met de hond in de schacht is gevallen.”
Veiligheidsinformatie
In de speciale webomgeving www.liftinstituut.nl/hond geeft het Liftinstituut meer informatie over een veilig gebruik van de lift met de hond. Ook kunnen lifteigenaren en -beheerders hier gratis hun exemplaar van de waarschuwingssticker aanvragen. De stickers zullen ook door de liftenbranche zelf worden verspreid en aangebracht in de lift. 
Beeldmateriaal
Online zijn verschillende voorbeelden beschikbaar van honden en hondenbezitters die van elkaar gescheiden worden door de liftdeuren. Zie hieronder een YouTube-filmpje. In dit geval loopt het nog goed af. 


Video
Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 1959
Categorie: 
Dieren
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
hond youtube, lift, met de lift, hond aanlijnen, loslopen hond, gevaar honden, liftgevaar